"Крайно нуждаещата се" собственичка на морски имот Деница Урумова бе възстановена като съдия

Деница Урумова

Дъщерята на Николай Урумов от Върховния административен съд (ВАС) – Деница, бе възстановена в четвъртък на длъжност младши съдия в Благоевградския окръжен съд от Висшия съдебен съвет (ВСС).

Имената и на двамата се оказаха в епицентъра на т. нар. скандал "Приморско", свързан с отдаването на право на строежи по черноморското крайбрежие на високопоставени магистрати и техните близки като "крайно нуждаещи се".

Урумова бе уволнена от ВСС в началото на март 2011 г. заради уронване на престижа на съдебната власт. Впоследствие обаче ВАС окончателно я възстанови на работа, като очаквано отмени и наказанията – намаляване на заплатите с 25% за две години, наложени със същия аргумент на баща ѝ и колегите му Андрей Икономов и Панайот Генков.

Решенията на ВАС по делата на Урумов, Икономов и Генков бяха постановени тихомълком от едни и същи състави на двете инстанции. Покрай еднотипните мотиви на актовете на двете инстанции се появиха сериозни съмнения за оказан натиск върху магистратите, ангажирани с трите дела.

Споделяне

Още по темата

Още от България