Шефката на ДКЕВР:

Крайно време е енергетиката да спре да се ползва за политически цели

Десетпроцентното поскъпване на тока е лимитът, който в момента обществото може да понесе

Светла Тодорова, сн. БГНЕС

Крайно време е енергетиката да спре да се ползва за политически цели, нека следващите управляващи да оставят нещата да бъдат решавани на чисто техническа и икономическа основа. Тази препоръка отправи председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Светла Тодорова.

По думите ѝ решението на регулатора за близо 10-процентното поскъпване на тока от 1 октомври е лимитът, който в момента може да бъде социално понесен. Предлагането на това повишение е било трудно за комисията, предвид дефицитите в отрасъла, но за да се оправят те поскъпването би трябвало да е 50 процента, а "ако се стигне до там, това означава, че държавата съвсем е абдикирала от своите задължения", каза Тодорова пред бТВ в понеделник.

Тя каза още, че подобно драстично поскъпване на тока не може да бъде единственият изход за решаване на проблемите в енергетиката. "Всички участници на пазара, всички политически сили, всички институции трябва да се включат в действия, които да предотвратят или да смекчат, поне отчасти, влиянието на няколко конкретни цени върху средната цена", каза регулаторният шеф.

Според нея има различни възможности да бъде оздравена НЕК, а не само с вдигане на цената на тока. "С настоящето действие – увеличаване на цените за битовите потребители и малките стопански потребители, въпросът не се решава. Предстоят много сериозни неща, но не вярвам и няма смисъл в това да бъде фалирана една компания", заяви Тодорова.

"В последното решение от юни на регулатора са идентифицирани 1,5 милиард лева дефицит в НЕК, в същото време решението е да бъде задържана цената. . Ето това показва как се определят цените – субективно"1 коментира още тя. Според нея е вярна констатацията на президента Росен Плевнелиев, че "имаме един политизиран регулатор, на който министър-председателите или шефовете на политически партии просто могат да вдигнат телефона и да кажат: смъквай или вдигай цената на тока“. На нея сега обаче никой не ѝ се бил обаждал, тъй като "когато трябва да се дига цената, никой не се обажда и не казва: "Вдигнете цената“. По думите ѝ политически натиск има когато трябва да има някакъв политически дивидент от това.

По думите ѝ сегашното състояние на сектора е "комбинация от решения, бездействия или действия от страна на парламента, преди всичко, и след това на регулатора". Тя даде за пример наложения от парламента 20-процентен данък върху приходите на слънчевите и вятърните централи, за който бе прокламирано, че ще спаси потребителите при положение, че тези пари освен в бюджета не може да отидат никъде другаде. "По-късно той беше отменен от Конституционния съд, но не е проблемът в това дали е отменен или не... Това беше изключително недомислен или преднамерено обмислен - не мога да кажа - но факт, който води до резултати, които сега ние трябва да коригираме", каза Светла Тодорова.

Шефката на ДКЕВР, която миналия четвъртък при общественото осъждане на поскъпването на тока бе замеряна с яйца, коментира, че макар това да не е било приятно не го приема  като лична атака. "Изливане на емоции, на чувства, може би имаше и нещо организирано… Самият факт, че накрая се спречкаха и почти сбиха двете страни на масата - хората, които бяха дошли да защитават потребителски интереси и се оказа, че имат някакви различни интереси един спрямо друг. Т.е. влезнаха в лични разговори за това кой какъв е и какво защитава. Това ми говори, че лицата, които бяха там, може би бяха дошли преднамерено", каза Тодорова.

Тя допълни, че цените на тока са "чувствителна тема, но начинът, по който се говори, трябва да бъде различен". "Не приемам, че могат да бъдат хвърляни яйца или каквото и да е в една държавна институция по държавни служители", заяви Тодорова.

Споделяне

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?