Крайно време е президентът Първанов да отговори за Манджуков*

Г-жо Михайлова, има опит топката по скандала с иракския петрол да бъде прехвърлена във Вашето поле. Бяха отправени обвинения срещу Вас, например, че фирмата "ИракБулОйл" е получила разрешение за търговия с петрол по време на вашето управление. Някои от нещата вече бяха опровергани от Александър Божков...

Аз си давам сметка, че паниката и в БСП, и в президентството е много сериозна и само по този начин си обяснявам купищата глупости, които бяха изговорени. Искам само да припомня, че по необясним за мен начин, годината премина от 1998, както е според информацията от Ирак, към 2001-2002 - освен ако не става дума за нов транш на пари. Искам да напомня, че в този списък като контрагент е посочен не Захари Захариев, а партията БСП. Нещо повече, иракският министър на петрола говори не за акцията "петрол срещу храни", а говори за незаконно договорени пари. Защото няма логика да се изнася списък на фирми, които са минали по програмата "петрол срещу храни". Тук се говори за пари, които са незаконно получени.

В този смисъл, явно БСП и президентът не се координират дори когато лъжат, защото Захариев днес заяви, че преди три дни е информирал БСП - значи или БСП не е информирала президентът, или президентът не казва истината.

Няма значение коя е фирмата, след като отсреща пише БСП. Всяка фирма може да кандидатства и аз мога да ви кажа, че страните-членки на Съвета за сигурност на ООН, Комитетът по санкциите дават разрешителни за фирмите.

Крайно време е президентът Първанов да започне да отговаря и на неудобни въпроси. Например: Защо първият орден "Стара планина" беше даден точно на Петър Манджуков, а не примерно на Валери Петров или на някой друг изтъкнат общественик? Как беше финансирана неговата кампания за президент? Защото разбираме, че е назначена комисия начело с Кирчо Киров, което по принцип е логично - шеф на разузнаването, но да напомня, че неговият брат е член на Висшия съвет на БСП и само преди дни г-н Киров получи генералските си пагони точно от президента. Така че нищо не може да подмени политическата отговорност на бившия лидер на БСП, а и на настоящия лидер на БСП. Къде са отишли парите - нека се разберат помежду си.

През 1998г. на власт беше СДС. Възможно ли е такова огромно количество петрол да влезе в страната, да бъде изтъргувано и това да не се разбере от никой. Сергей Станишев каза: Нещата започват от 1998 г. и продължават няколко години.

Точно това подчертавам, че явно става дума за траншове със пари, които БСП е получила. Днес на външната комисия към парламента ще връча на външния министър на Ирак писмо, с което СДС ще настоява за подробна информация за контрагентите на режима на Саддам Хюсеин в България и кои са всъщност онези, които са получавали незаконните пари, защото иракското правителство вероятно ще направи и свое собствено разследване.

Нека пак Ви върнем към фирмата "Иракбул ойл". Станишев обясни, че според механизма за получаване на разрешително от ООН, фирмата трябва да попълни формуляр пред ООН, след което обаче той се предоставя на българското правителство и МВнР прави проверка и дава становище дали тази фирма може да бъде одобрена. Така той обвинява Вас по времето, когато сте била външен министър.

Аз разбирам желанието му да търси начин да излезе от тази суматоха, но искам да напомня на г-н Станишев, който очевидно не е наясно, че страните-членки на Съвета за сигурност на ООН са в правото си да направят проверка и че външно министерство не е разузнаване и не може да прави разследване.

В България много неща се потулват, но този случай няма как да бъде потулен, защото излиза извън пределите на България. Информацията ще излезе наяве и има два варианта: или БСП е взело тези пари, или не е. Ако ги е взело, какви очаквате да бъдат последствията?

Аз очаквам ръководството на БСП - и тогавашното, и сегашното, което на практика става съучастник на случилото се, да си поеме политическата отговорност. Това отново ме връща на темата за реформираната същност на БСП. Връщаме и към Косовската криза и писмата до Милошевич. Очевидно това е незабравена практика да се търси влияние сред диктатори и очевидно срещу много сериозни суми пари.

Г-жо Михайлова, знаете ли по времето, когато бяхте външен министър, Александър Божков като вицепремиер и съпредседател на българо-иракската комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество, да е водил преговори с Ирак и лично със Саддам Хюсеин?

Аз искам да повторя, че опитът да се използва тази професионална неразбория, да се търси зад операцията "петрол срещу пари" замяна за реалното финансиране на една политическа сила в България, може да бъде обяснено само с това, че тези пари няма как по друг начин да бъдат обяснени.

Най-доброто в тази история е, че към нея ще имат интерес и международните фактори, и ООН, и иракското правителство, т.е. аз съм убедена, че истината ще излезе наяве. Но това, от което ме боли като бивш външен министър и разбира се, като български политик е, че това хвърля петно върху България, защото БСП е една от партиите в България.

Какви конкретно могат да бъдат последствията и дали би имало такива в международен план, ако се докаже, че действително БСП е била финансирана от режима на Саддам?

За мен, петното, което се хвърля върху България от страна на БСП, действително е много тежко. В този смисъл колкото по-скоро се поеме отговорност, толкова по-голям шанс има тези последици да не бъдат наистина толкова сериозни за цялата страна.

Преди малко Андрей Райчев каза по БНР - резюмирам - преди време синя скръб и червена радост, а сега е червена скръб и синя радост, а изводът е, че всички партии в България се финансират нелегално и няма желание да се стигне до легализация на парите за финансиране на партиите.

Веднага искам да се дистанцирам - аз не изпитвам и капка радост от това, което се случва. Напротив, изпитвам възмущение и болка, защото всички ние сме се опитвали и работим за авторитета на България, която е нашата страна, независимо дали сме на власт или в опозиция, дали сме от БСП или от СДС. Така че не споделям желанието да се предстви това като злорадство на който и да било политик - това би било срамно.

Аз заявих много отдавна и много ясно, че темата за финансирането на партиите трябва да бъде във фокуса на общественото и политическото внимание. Ако сме хора, които държат на думата си, трябва този дебат да бъде проведен час по скоро, защото се вижда, че всички тези неща могат да развалят усилията, които се правят от години.

Какво пречи този дебат да се проведе?

Вероятно интереси. Като лидер на СДС мога да заявя, че аз бих инициирала и бих участвала в такъв дебат, ако има такава готовност от останалите политически сили.

Очевидно обаче, че подобни теми много често се използват, за да се дестабилизират различни партии. Спомняме си случая със СДС и Чорни, сега е БСП и Хюсеин.

Искам само да ви напомня, че няма как СДС да иска да дестабилизира БСП пред иракското правителство - просто чак такива възможности няма нито една партия.

Това са факти, които поставят национално-отговорна тема. Това не е тема, която да е на БСП, на СДС или на НДСВ, или на която и да е друга партия в България. Това засяга политическата стабилност и перспективите на страната.

Продължавате ли да настоявате за парламентарна анкетна комисия по случая?

Да, разбира се. Още повече, че всеки ден продължават да излизат все повече факти. Това, че се говори и за 2000-2001 г. показва, че не става въпрос само за 1998 г., а и смятам, че е въпрос на национален суверенитет България да си проведе собствено разследване, не да чакаме ООН и иракското правителство.

Казва се, че тогава е бил най-големият бум на фирми, които са кандидатствали да участват в този режим "петрол срещу храни"

Аз пак повтарям - няма нищо лошо в това, че български фирми са участвали в "петрол срещу храни". Това не може да буди подозрение по същество и по някакъв начин да е свързано с аферата, за която говорим. Тази операция е под егидата на ООН и по никакъв начин не може да бъде компрометирана. Всяка фирма може да участва и ООН преценява на коя да даде такова разрешително.

Много е важно да се направи това разграничение, защото в публикувания списък в иракския вестник всъщност два пъти присъства България - веднъж като БСП, веднъж като "Иракбул ойл".

Трябва да се направи много внимателно проучване. В изнесения списък обаче се сочи директно партията БСП. Още повече, че очевидно списък се изнася с неща, които са незаконни и ще бъдат разследвани от иракските власти, а не законни сделки, които не будят съмнение.

300 млн. долара са много пари за българските мащаби. С тази сума не може ли всяка партия да спечели властта за кратко време у нас?

-Това са много пари за мащабите на всяка държава. Доколко една партия може да се възползва - очевидно се поставя на дневен ред въпроса за начина, по който се финансира БСП и кампаниите ѝ, включително и президентската.

Всичко, случващо се сега на вашия опонент, ще доведе ли до приглушаване на напрежението в СДС и до търсене на компромисни решения?

Не смятам, че въпросите, свързани с вътрешнопартийните проблеми на опозиционна партия, могат да бъдат превърнати в национални въпроси. Докато това е наистина национален проблем, защото засяга авторитета на България.

И все пак това е шанс, защото това ще отдалечи прожекторите от вас за известно време.

Ако искате така го приемете, но не става въпрос кой по какъв начин ще употреби дадено събитие за тяснопартийните си интереси. Тук става въпрос за истината, за начина, по който България ще продължи да върви по пътя си към ЕС и НАТО, за авторитета на страната ни, за който и аз имам принос. Така че от едно такова събитие трябва да бъдат повдигнати много въпроси във вътрешнополитически план.

* Интервюто е излъчено по БНР, заглавието е на mediapool

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?