Крайно време е работодател да бъде осъден за смъртоносна злополука

Крайно време е работодател да бъде осъден за смъртоносна злополука
По почина на премиера Бойко Борисов и социалният министър Тотю Младенов изрази очаквания от работата на съдебната система и заяви, че е крайно време работодател да влезе в затвора, когато по негова вина има смъртен случай на работното място. Младенов отправи този апел към съдебната власт в понеделник при представянето на проект за безопасност и здраве при работа. "От това по-голяма превенция и пример за останалите работодатели няма и е време да се случи", коментира Младенов.

Докато министърът призоваваше за по-тежки санкции за неизрядните работодатели, които не осигуряват здравословни и безопасни условия на труд, буквално "под носа му" се извършваше поредното нарушение. От прозорците на залата в социалното министерство се виждаше как строителен работник-алпинист без каска виси на фасадата на съседна сграда.

Статистиката сочи, че именно строителството е секторът с най-много трудови злополуки с летален изход, като водеща причина за смъртните инциденти е падане от високо при необезопасени работни места.

"Каквито и да са оправданията на голяма част от бизнеса, животът и здравето на хората са на първо място", заяви Младенов. Според него като се инвестира в безопасните условия на труд се спестяват средства на фона на обезщетенията, които трябва да се изплащат при трудова злополука.

Статистиката сочи, че всяка година у нас броят на трудовите злополуки намалява, но броят на смъртните случаи се запазва и дори се увеличава.

Проектът на социалното министерство, който ще се изпълнява до 2013 година, цели трудовите злополуки и професионалните заболявания да бъдат намалени. Стойността на проекта е 15 млн. лева като 85% се поемат от Европейския социален фонд, а 15% са национално съфинансиране.

В рамките на проекта ще бъде направено национално изследване за условията на труд, въз основа на което ще бъдат разработени профили за безопасност и здраве за 12 икономически дейности. Ще бъдат обучени 500 служители с ръководни функции, 800 специалисти по безопасност и здраве при работа, работници и служители от 30 предприятия, в които ще бъдат внедрени системи за управление на дейността по безопасност и здраве при работа.

По проекта ще с обучение ще бъдат обхванати минимум 70% от работещите в Главна инспекция по труда, както и минимум 100 служби по трудова медицина.

Споделяне

Още от България