Крайнодесен австрийски политик се оттегли заради скандал с песен с нацистки текст

Удо Ландбауер

Водещият политик от Австрийската партия на свободата (АПС) Удо Ландбауер обяви, че се оттегля от политиката след разкрития за текстове с антисемитско съдържание в песенен сборник на неговото братство, предаде ДПА.


Скандалът привлече вниманието към крайнодясната АПС и нейните екстремистки елементи по-малко от два месеца след като тя сформира коалиционно правителство с консервативната Австрийска народна партия (АНП).

Според медийни информации Ландбауер бил член на братството "Германия", в чийто сборник имало песен, подиграваща се с избиването на милиони евреи по време на Холокоста.

Политикът беше водещият кандидат на АПС на регионалните избори в провинция Долна Австрия миналата седмица.

След като неговата партия го отстрани като кандидат за правителството на Долна Австрия, той обяви, че няма да заеме и мястото си в провинциалното законодателно събрание и ще се оттегли от позицията на изборен член на градската управа на Винер Нойщат. Освен това Ландбауер прекрати членството си в партията.

Прокуратурата започна разследване срещу членовете на братството, които се подозира, че са подготвили сборника. Ландбауер не е сред тях. Той е бил вицепрезидент на братството и твърди, че не е знаел въпросната песен.

Австрийският вицеканцлер и лидер на АПС Хайнц-Кристиан Щрахе приветства решението на Ландбауер и заяви, че "антисемитизмът няма място" в неговата партия и в десните братства.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?