Крайнодесен депутат подаде оставка след като отправи обиди към турците в Германия

Андре Погенбург

Германски крайнодесен депутат подаде оставка от ръководни функции в партията Алтернатива за Германия, след като преди време нарече турците в Германия "търговци на кимион" и "камилари", скандализирайки страната, предаде АФП.

42-годишният Андре Погенбург ще напусне в края на март председателския пост на парламентарната група на Алтернатива за Германия в регионалния парламент на провинция Саксония-Анхалт, както и ръководството на партията в тази провинция, където крайнодясната, ислямофобска и антиимигрантска партия има силно присъствие, отбелязва агенцията, като се позовава на съобщение на депутата.

Той ще продължи да изпълнява функциите си на депутат.

Погенбург посочи, че е избрал да подаде оставка, за да отпадне "огромният натиск", най-вече "медиен", стоварил се върху парламентарната група и върху партията след изказването му на 15 февруари на публично политическо събрание. Тогава той нарече турците в Германия "търговци на кимион" и прикани "тези камилари" "да се върнат там, откъдето идват".

Думите му предизвикаха възмущение в Германия. Две турски асоциации в страната подадоха жалба за "подстрекаване към расова омраза". Погенбург заяви тогава, че става дума за "политическа сатира".

Изказването му бе критикувано дори и в собствената му партия: при вътрешно гласуване депутатите от парламентарната група на партията в регионалния парламент на провинция Саксония-Анхалт са се обявили за неговата оставка, според германски медии.

Споделяне

Още от Европа