Крайнодесни екстремисти опитаха да влязат в германския парламент след протест

Сн. ЕПА/БГНЕС

Крайнодесни екстремисти се опитаха да влязат в германския парламент вчера след протест срещу наложените заради коронавируса ограничения, предаде Асошиейтед прес.

Инцидентът се случи след протест, в който участваха десетки хиляди противници на носенето на маски и други наложени от правителството ограничения, целящи да се спре разпространението на новия коронавирус.

Полицията нареди на протестиращите да се разпръснат по време на шествието им през Берлин, но те се събраха край Брандебургската врата както беше планирано по-рано.

Записи на инцидента показват стотици хора, някои от които размахват германското знаме използвано в периода 1871-1918 г., които тичат към сградата на Бундестага и по стълбите. Полицията потвърди в Туитър, че няколко души са пробили кордона пред парламента и са достигнали "стълбите на сградата на Райхстага, но не и самата сграда".

"Нашите колеги бяха замервани с камъни и бутилки", добави полицията. "Наложи се да бъде използвана сила, за да бъдат отблъснати".

300 души бяха задържани след сблъсъци на протеста в Берлин, съобщи по-рано полицията, цитирана от Ройтерс. Силите на реда разпръснаха протеста, тъй като протестиращите не спазваха социалната дистанция и много от тях не носеха маски. Пострадали са седем полицаи.

В протеста участваха около 20 000 души, по данни на полицията. Ройтерс съобщава, че в протеста са участвали около 38 000 души. 3000 полицаи бяха разположени, за да контролират ситуацията.

Участниците в протеста преминаха през центъра на германската столица, искайки отмяна на мерките за борба с коронавируса, които според тях ограничават свободата им.

Общо по време на коронавирусната епидемия в Германия се заразиха 240 986 души, смъртните случаи са 9289.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус