Крайнодесни ектремисти са засечени в редовете на германската армия

Сн. ЕПА/БГНЕС
Германското военно контраразузнаване е извършило проверка на 275 предполагаеми крайнодесни екстремисти в редиците на германските въоръжени сили, съобщи Ройтерс.
За 143 от случаите ведомството е получило сигнал миналата година, а за 53 от случаите тази година.
 
Всичко това е разказано в писмо от 15 страници на германското министерство на отбраната, адресирано до парламента.
 
В писмото са описани и инциденти с военнослужещи, отправяли нацистки поздрави или отправящи расистки коментари по адрес на техни колеги с мигрантски произход. Отбелязва се, че в някои от най-сериозните случаи наказанията не са били тежки. 
 
Като пример се посочва инцидент, в който военнослужещ бил чут да казва "Хайл Хитлер", а после да допълва, че "Хитлер е нашият лидер". Случаят бил предаден на военен прокурор, после и на цивилен прокурор, но така и не се стигнало нито до освобождаване от армията, нито до друго наказание.
 
В друг случай военен използвал Фейсбук страница, свързана с крайнодясната Националдемократическа партия, за да разпространява расистки коментари и да призовава за смъртни присъди за хората, изглеждащи като чужденци. В писмото се посочва, че военнослужещият е бил смъмрен.
 
В трети случай военен, който по време на пътуване до Рига, отправил нацистки поздрав, получил разрешение да запази оръжието си, след като бил смъмрен за провинението.
 
Миналата година германски медии съобщиха, че има признаци, че ислямисти се опитват да постъпят в германските въоръжени сили, за да получат военно обучение и после да използват наученото, за извършване на терористични атаки в Германия.
Споделяне

Още от Свят