Крайнодесни групи са опитали да повлияят на изборите в Бавария

Крайнодесни групи са опитали да повлияят на изборите в Бавария

Крайнодесни групи са участвали в координирана кампания в социалните мрежи, за да повлияят върху изхода от регионалните избори в Бавария миналата година, като са хвалели партията "Алтернатива за Германия" (АзГ) и очерняли нейните политически опоненти. Това се заключава в доклад на лондонския мозъчен тръст "Институт за стратегически диалог", публикуван днес и цитиран от Ройтерс.

Според документа тактиката онлайн на немски и чуждестранни крайнодесни активисти е включвала както подкрепа за АзГ, така и разколебаване на доверието в изборния процес.

На изборите в Бавария през октомври АзГ спечели 10,2 на сто от гласовете, с което намали резултата на управляващия от десетилетия Християнсоциален съюз (ХСС). В доклада на лондонския институт, публикуван на Мюнхенската конференция по сигурността, не се посочва дали кампанията в социалните мрежи е допринесла за изборния успех на АзГ, или не.

Изследователите констатират, че намесата в баварските избори не е била ръководена от чуждестранни правителства, а по-скоро от неправителствени международни мрежи на крайнодесни активисти, които са използвали наръчници с инструкции на английски език, бази с т.нар интернет меме и целенасочен "тролинг" по списък. Според авторите на доклада подобна тактика е била наблюдавана на изборите в Италия, Швеция и националните избори в Германия.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?