Крайнодесните изолирани от шефски постове в комисии на ЕП

На членовете на Европейския парламент (ЕП) от крайни националистически и ксенофобски партии не беше позволено да заемат важни позиции в две парламентарни комисии, след като останалите евродепутати се договориха за това. Кандидатите на новата група "Идентичност, традиция, суверенитет" бяха отхвърлени след тайно гласуване, предложено от лявоцентристки и либерални евродепутати.

Според парламентарните правила такъв вот може да бъде приложен, ако бъде поискан от една шеста от представителите на комисиите.

Настоящия правилник на парламента посочва, че групата "Идентичност, традиция, суверенитет" има право на две заместник-председателски места. Председателите и заместниците им в 20-те останали комисии бяха одобрени без гласуване.

“Не можем да позволим крайнодесните да ръководят нашата комисия", заяви испанският либерал Игнаси Гуарданас Камбо.

“Заместник-председателят е нашето лице пред света. В комисията по култура не можем да имаме заместник-председател, който работи срещу имиграцията", заяви той след гласуването.

Именно Гуарданас и австрийската социалистка Криста Претц призоваха за тайно гласуване след номинацията на румънската представителка на  "Идентичност, традиция, суверенитет" Вьорица-Помпилия-Жоржета-Мойсюк.

Италианският крайнодесен депутат Лука Романьоли имаше същата съдба в транспортната комисия.

“Мислех, че ЕП е високо демократичен, че е пример за демокрация и права на малцинствата. Това обаче въобще не е така", заяви Романьоли.

“Отнасят се към нас като към парии. Това показва какви лицемери са", заяви той по адрес на останалите парламентаристи.

Лидерът на новата група Брюно Голниш от френския Национален фронт заяви, че това е дребнавост и безчестие от страна на останалите евродепутати.

Сред членовете на групата на внучката на италианския фашистки лидер Бенито Мусолини и лидерът на Националния фронт във Франция Жан Мари льо Пен.

През миналият месец лидерът на социалистите в ЕП Мартин Шулц призова останалите групи в парламента да се обединят и изолират новосъздадената група.

Крайнодясната група бе създадена на 9 януари, след като в ЕП влязоха представители на българската партия “Атака" и румънската “Велика Румъния", припомня EUobserver.

Въпреки липсата на членове на две парламентарни комисии, групата ще получава полагащата ѝ се субсидия от ЕС в размер на 1 млн. евро и нейните депутати ще имат повече време за изказвания.

Споделяне

Още от Европа