Крайнодесните партии се събраха на конференция в Прага

Крайнодесните партии се събраха на конференция в Прага

Крайнодесни партии от Европа се събраха на конференция в чешката столица Прага, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Движението за Европа на нациите и свободите обединява френския Национален фронт на Марин Льо Пен, Австрийската партия на свободата на Хайнц-Кристиан Щрахе, италианската партия Северна лига на Матео Салвини и холандската Партия на свободата на Герд Вилдерс.

Те бяха поканени в Прага от новото лице на европейската крайна десница Томио Окамура, чиято антиимигрантска партия Свобода и пряка демокрация, основана през 2015 г., получи 10.6 на сто от гласовете на избирателите на парламентарните избори в Чехия през октомври.

В навечерието на срещата политическият анализатор Кас Мъд от университета на щата Джорджия заяви пред ДПА, че Движението за Европа на нациите и на свободите е много слабо организирана група, чиято основна цел е да извлече средства от ЕС.

Групата едва се разрасна от създаването си преди две години, допълва Мъд. Той подчертава, че тя дори не е съумяла да се възползва от Брекзит.

Конференцията в Прага изглежда цели да влее нов живот в групата чрез включването в нея на нова партия, която постигна доста добър успех на неотдавнашните избори в Чехия, посочва анализаторът, визирайки партията на Окамура.

Споделяне

Още от Европа