Крайнодесните в Германия и Италия уредили "помощта" на Путин в Италия

Русия използва камионите си в Италия, само за да развее знамената си, твърди италиански офицер

Крайнодесните в Германия и Италия уредили "помощта" на Путин в Италия

Москва реагира остро срещу публикацията на италианския вестник "Ла Стампа", че 80% от руската помощ за Италия е безполезна, а изпратените руски специалисти са преди всичко военни.

"Паралелът между пристигането на руските специалисти в Италия и влизането на съветски военни в Афганистан през 1979 г. е напълно неуместен", написа руският посланик в Италия Сергей Разов в писмо до изданието.

Той припомня, че италианският премиер Джузепе Конте в телефонен разговор на 21 март с руския президент Владимир Путин му е благодарил за навременната и внушителна помощ, предоставена в тази трудна за Италия ситуация. 

Според официалните съобщения самото изпращане на помощта е станало след телефонен разговор между Конте и Путин. 

Инициатива на "Алтернатива за Германия" 

Германският в. "Билд" е направил разследване, което разкрива друга версия за спасителната акция на руснаците в Италия. Както се оказва, в основата ѝ стои сътрудничеството между крайнодесните партии в Германия и Италия - "Алтернатива за Германия" и "Лига" и съюзниците им в руския парламент. 

За удивление на мнозина, "Алтернатива за Германия" обяви в понеделник в Бундестага, че руското ръководство е откликнало на молбата на нения депутат Улрих Еме да се помогне на силно пострадалата от коронавируса Северна Италия.  

Еме се числи към крайното националистическо крило. През 2018 г. той бе "наблюдател на изборите" в Крим, анексиран от Русия в нарушение на международното право.

Еме разказва, че неговият италиански колега Паоло Гримолди е публикувал в WhatsApp апел до "европейските консерватори" за медицинска помощ за Ломбардия, която е най-силно засегнатият от коронавируса регион. Веднага след това Еме спешно се заел да организира помощта, пише "Билд". 

Гримолди е депутат от ултрадясната партия "Лига" и основател на групата "приятели на Путин" в италианския парламент. 

Благодарение на добрите си познанства в Москва, Улрих Еме е разработил стратегия за подпомагане на Италия от Русия. "Решихме да изпратим две писма. Едно до Леонид Слуцки, председател на външната комисия в Държавната дума и член на Съвета на Европа и друго – до депутата от Думата Роман Балбаян. Мисля, че тези писма и техният отзвук силно повлияха на решението на Путин да проведе този телефонен разговор (с премиера на Италия Джузепе Конте -бел.ред.)", казва Еме.

"Лига" поставила Конте пред дилема

Изглежда, че твърденията му съответстват на действителността, отбелязва "Билд". Изданието е успяло да разбере, че паралелно с усилията на "Алтернатива за Германия", сестирнската ѝ партия "Лига" е поставила премиера Конте пред доста нечестен избор – или да приеме предложението на Москва и да обезпечи успешен пиар на Русия, или да го отклони и в резултат на това "Лига" да обвини публично Конте, че предпочита да допусне смъртта на италианци, отколкото да приеме руска помощ

Но дали руската "помощ" наистина се явява в помощ?

Преди ден италианският в. "Ла Стампа", позовавайки се на високопоставени правителствени  източници, написа, че от доставената от Русия помощ "80 процента е абсолютно безполезна или малко полезна за Италия". Става дума за "геополитически и дипломатически" акт, а не за медицински или хуманитарен, отбелязва "Ла Стампа".

Депутатът от "Алтернатива за Германия" е на друго мнение: "Това са цели болници с всичко, влизащо в тях (лекари, санитари, техника, палатки, автомобили). По-добра помощ е невъзможно да се окаже "

Бивш офицер от италианската армия е потвърдил пред "Билд" подозренията за това, че руските доставки са слабо полезни в настоящата криза.

"100% ненужни"

Руснаците изпратиха подразделение по защита от оръжия за масово поразяване, което по-скоро може да се задейства при обработката на бойни единици, а не за борба с пандемията, казва той и допълва: "На нас не ни трябва лаборатория за анализ на вещества, използвани в оръжия за масово поразяване, 13 камиона за дезинфекция също не ни трябват".

По думите му Москва не би могла да предостави онова, от което се нуждае Италия, защото самата Русия изпитва недостиг на маски, тестове за коронавирус, апарати за обдишване и т.н. 

"Русия използва своите камиони, само за да развява своите знамена. Това е пиар акция. Доставените материали не са 80, а 100% ненужни", казва бившият военен. 

Според него италианските власти са имали причина да приемат руските военнотранспортни в италианската военновъздушна база Пратика ди Маре, на 30 км югозападно от Рим, а не в северната част на страната, поради което е трябвало да пропътуват 600 км по магистралата до Бергамо. Става дума за мерки си сигурност, предприети от премиера Конте. В Пратика е разположена бригада  9ª ISTAR-EW, която се занимава с електронно разузнаване. Руските камиони биха могли да бъдат сканирани дали са оборудвани със средства за шпионаж и подслушвателни устройства. 

Какво казва руският посланик

Руският посланик в Италия междувременно посочи пред "Ла Стампа" какво ще правят руските военни в Бергамо: "Нашите епидемиолози, вирусолози, реаниматори по искане на италианските колеги ще започнат работа в препълнени старчески домове в града, в които се създава критична ситуация заради недостига на медици и нуждата от действия за обезопасяване от медицинска гледна точка на сградите, на помещенията и на транспортните средства. Авторът на статиите трябва да разбере, че руските военни, както и техните италиански колеги, които отиват в определената им за действие зона, излагат на риск собственото си здраве и дори живота си".

"С цел да информирамe автора на статиите и неговите уважаеми читатели, искаме да съобщим, че представителите на руските войски за ядрена, химическа и биологична защита, са най-мобилните и най-добре подготвените заради опита си от различни региони на света, че те са способни да предоставят ефикасна помощ при диагностицирането и лечението на пациентите, както и при изпълнението на нужните мерки за дезинфекция", акцентира Разов.

В писмото му се отбелязва също, че от статиите на журналиста произтича послание, че изпращането на руски военни в Италия целяло да навреди на връзките на Италия с партньорите ѝ от НАТО.

По този повод Разов казва, че дава възможност на италианските читатели сами да преценят кой и с казва цел се притичва на помощ на италианския народ в трудни моменти. Посланикът припомня и поговорката "Приятел в нужда се познава".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?