Крайнодесните в Германия постигнаха изборен успех в източните провинции

Крайнодесните партии в Германия постигнаха най-добрите си резултати от 6 години на състоялите се в неделя избори за местни парламенти в източногерманските провинции Бранденбург и Саксония, сочат първите прогнозни резултати след края на изборите, цитирани от световните агенции.

По последни данни най-зле са се отразили местните избори в тези провинции на основните партии.

Резултатите се възприемат като красноречив вот на недоверие в плановете на правителството за съкращения в социалния бюджет.

В провинциите Саксония и Бранденбург крайнодесните партии надхвърлиха 5-процентната бариера, необходима за представянето им в местните власти.

В Саксония крайно дясната Национална Демократическа Партия, която федералното правителство се опита да забрани, получи малко над 9 процента от гласовете и заяви, че това е победа за всеки, който се чувства истински германец.

Крайнодясната Национална демократическа партия спечели около 9 процента от гласовете в Саксония - почти колкото и Германската социалдемократическа партия (ГСДП) на канцлера Герхард Шрьодер. Консервативният Християндемократически съюз (ХДС) продължава да е водеща партия в Саксония с 43,5 на сто от гласовете, макар и да загуби абсолютното си мнозинство.

В Бранденбург Партията на демократичния социализъм - приемница на бившите източногермански комунисти, спечели 28,4 процента от гласовете. Радикалният десен Германски народен съюз получи 5,9 на сто.

Прогнозните резултати на ГСДП и ХДС в провинцията са съответно 33 и 19,5 процента от гласовете.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?