Крайнодясната Австрийската партия на свободата втора на изборите в Горна Австрия

Хайнц-Кристиан Щрахе

Крайнодясната Австрийска партия на свободата (АПС) удвои резултатите си на вчерашните регионални избори в провинция Горна Австрия, доминирани от бежанския въпрос. Това показват оповестените от провинциалното правителство окончателни резултати, цитирани от ДПА.

Със спечелени 30 процента от гласовете АПС стана втората по сила партия в Горна Австрия и измести на трето място Австрийската социалдемократическа партия (АСДП).

АПС взе на сериозно безпокойствата на населението и ги разбра, каза нейният лидер Хайнц-Кристиан Щрахе.

Изследванията на електоралните нагласи показаха, че близо две трети от избирателите смятат за важен бежанския въпрос.

Австрия е основната транзитна страна за мигрантите, пътуващи от Балканите за Германия. По оценки на полицията близо 19 800 души са пристигнали в Австрия в края на миналата седмица.

Партията на канцлера Вернер Файман, АСДП, спечели 18 процента на вчерашния вот или близо 7 процента по-малко в сравнение с предишните избори през 2009 г.

Народната партия (НП), която на национално ниво е в коалиция със социалдемократите на Файман, запази позицията на първа политическа сила в Горна Австрия, но резултатът ѝ от 36 процента бележи спад с 10 на сто.

АПС се надява да пренесе набраната от вчера инерция и на предстоящите на 11 октомври избори за градски съвет на Виена, отбелязва ДПА. Три години преди следващите редовни парламентарни избори тя изпреварва в продължение на няколко месеца в социологическите проучвания партиите от управляващата коалиция на национално ниво.

Споделяне

Още от Европа