Крайноляв кандидат-президент на Франция отказа да се оттегли в полза на социалиста Амон

Беноа Амон

Крайнолевият кандидат за президент на Франция Жан-Люк Меланшон категорично изключи да напусне надпреварата и да подкрепи кандидата на социалистите Беноа Амон, предаде Ройтерс.

Амон спечели вътрешните избори на Социалистическата партия през януари, но е с незадоволителни позиции в допитвания за изборите през април и май заради твърде лявата си програма, която раздели партията му и доведе до отлив на избиратели към подкрепяния от комунистите Меланшон.

Арно Монтбур, който загуби първичните избори на социалистите и сега подкрепя Амон, вчера призова Меланшон да се оттегли преди първия тур на 23 април, за да подобри шансовете на социалистите да се доберат до втория тур на 7 май.

"Я си представете 40 дни преди първия тур внезапно да кажа, че приключвам и че всичко, което говоря от пет години, вече не съществува. Това би било абсурдно и би тласнало хиляди души да се въздържат от гласуване", заяви Меланшон за телевизия Бе Еф Ем.

В публикувано вчера проучване на избирателните нагласи на института ИФОП Амон е четвърти с 13,5 процента от гласовете на първия тур, а Меланшон би получил 11 процента. За момента фаворити за отиване на втори тур са крайнодясната кандидатка Марин льо Пен и независимият центрист Еманюел Макрон.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?