Крайното поевтиняване на газ и парно ще зависи от състоянието на "Булгаргаз"

Крайното поевтиняване на газ и парно ще зависи от състоянието на "Булгаргаз"

Как потребителите ще усетят евентуалното намаление на цената на руския природен газ за България и с колко ще поевтинее синьото гориво за вътрешния пазар и съответно топлата вода и парното ще зависи от финансовото състояние на "Булгаргаз". Това стана ясно от думите на председателя на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев пред журналисти във вторник след заседание на регулаторния орган.

Новите договори за доставка на руски природен газ, които страната ни ще подпише в четвъртък, със сигурност ще намалят цените на парното и топлата вода от началото на следващата година, заяви Семерджиев, но се предпази от прогнози с колко.

Той изрази надежда, че предоставеното от "Газпром" намаление ще бъде достатъчно и за компенсиране в някаква степен на недовзетия приход на "Булгаргаз", който не прекъснато се трупа в последните години (заради натиска върху ръста на цените на газа от страна на ДКЕВР – бел. ред.), и за сваляне на цените за вътрешния пазар.

"Обикновено знаете, че при намаление на природния газ - особено повече от 4-5%, ние намаляваме цената на топлофикационната услуга", коментира Семерджиев.

По думите му до седмица-две ще са ясни разчетите на "Булгаргаз" за цената на газа през първото тримесечие на 2013 г. и как това ще се отрази на топлофикациите и цените на парното. Доколко и как "Булгаргаз" ще приеме намалението на цената, без да нарушава баланса си, и колко от намалението ще можем да прехвърлим към крайната цена на газа, това ще стане ясно, след като е ясно и самото намаление, посочи Семерджиев.

Според него, с намалението на доставната цена на газа "Булгаргаз" ще може до голяма степен да получи недовзетия си приход. Нека обаче да не гадаем, а да изчакаме резултата от преговорите, каза председателят на ДКЕВР.

Семерджиев уточни още, че в новия договор цената на газа отново ще трябва да се обвърже с някаква базова цена, тъй като това е моделът на всички дългосрочни договори. Спрямо тази базова цена ще се правят корекции за различните периоди в зависимост от цените на алтернативните горива, допълни той.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?