Краката на ген. Борисов се клатят, въпреки звездичката на пагона

Дейността на МВР и по-специално на НСБОП е блокирана от лобитата на икономически структури, наследили силовите групировки СИК и ВИС, които имат влияние в политическото и професионалното ръководство на вътрешното министерство.

Това твърдят източници на Mediapool по повод отстраняването на директора на Национална служба за борба с организираната престъпност (НСБОП) ген. Румен Миланов. Полицаите знаят, че преди избори рокадите са обичайни, те до голяма степен са ветропоказател за идващата смяна на караула във властта, но политическите мотиви са желязно обвързани с бизнес интересите.

Сериозните притеснения на партньорите ни в НАТО за излезлите извън всякакъв контрол действия на престъпните групировки, според антимафиоти, вещаят нови, още по-радикални смени и по върховете в МВР. А това означава, че от "Шести септември" ще си тръгнат рано или късно и министърът Георги Петканов, и главният секретар Бойко Борисов.

Антимафиоти очакват и нови убийства. Гърмежите по шефове на бившата СИК и ВИС няма да спрат, вече дори се чака следващата жертва, която според информация от подземния свят ще е на знаков бос от СИК, чието ликвидиране вече било поръчано от негов доскорошен съдружник.

В момента на ход е вътрешният министър Георги Петканов, който чисти екипа на ръководителя на професионалното ръководство в МВР ген. Бойко Борисов. И политици, и полицаи признават, че тази чистка е плод на сделка между Петканов и БСП.

Доразбъркването и тоталното блокиране за месеци напред на работата на НСБОП започва наново, четири години след смяната на ген. Кирил Радев. Новият шеф ген. Валентин Петров идва от Пловдив и се очаква да изтегли за свой заместник сегашния началник на РЗБОП в града подп.Йордан Кюмюрджиев. Той ще заеме мястото на сегашния зам.- директор Венелин Великов. Паралелно, по договорка на Петканов със заместник - председателя на БСП Румен Петков, сочен за кадровик в МВР, за заместник - директор ще бъде назначен началникът на РЗОП в Плевен подп. Мирослав Николов. Той бе спряган още за заместник в служба "Полиция", но се размина с прехвърлянето в София, след като бе обвинен от съпругата на съдия Валери Цветанов, че заедно с убития преди дни собственик на хотел "Ростов" д-р Людмил Конов е изнудвал скандалния съдия.

Сътресения се очакват и по долните нива. Ще има нов шеф на направление "Наркотици" - сегашният полк. Сергей Дамянов заминава като офицер за връзка в Македония, където да продължи работата по наркоканалите. Мъгла е обвила бъдещето и на началника на направление за борба с терора полк. Борил Кацаров, издигнат по времето още на ген. Радев, но запазен и при Миланов. Причини за неговата смяна може да се намерят много - от нарастващия брой поръчкови убийства и атентати, които остават неразкрити, до последния случай с гародвете от НСО. Охранителите, работили за взривявания два пъти Боби Цанков при всички случай са били "прихванати" по СРС-тата, прилагани, за да бъдат разкрити поръчителите. От МВР твърдят, че са уведомили шефа на НСО за подчинението му, но ген. Владимиров се оплака, че едва ли не са му погодили номер и скандалът е бил изнесен първо в медиите, за да бъде дискредитиран.

Чистката в МВР е само началото, смятат антимафиоти и тя е "червена лампа" за главния секретар, който получаваше похвали отвън най-вече благодарение на тази служба. Антимафиотите са захранвали с информация и регионалните дирекции, които пожънаха успехи в разкриването на наркоканали и печатници за фалшиви пари.

Отива си ген. Румен Миланов, а преди него бяха сменени първо шефът на НСС ген. Атанас Атанасов, а после и директорът на НС "Полиция" ген. Васил Василев. За ген. Иван Чобанов опасност няма - той е "от новата смяна" и естествено ще трябва да преведе контраразузнаването в услуга на БСП по пътя към властта.

Самият ген. Бойко Борисов обяви, че е наследил заварения екип от предишното управление и той е бил най-добрият гарант против корупция в службите. По силата на законовите си правомощия обаче Петканов има право да сменя шефовете на национални служби, за които пряко отговаря, смирено коментира главният секретар. Борисов, въпреки че е против рокадите, можел само да координира работата между тях и ще се опита да го направи. Не министър Петканов, а законът е виновен, защото е такъв, повтори на няколко пъти Борисов.

Ако не мога, министърът ще ме отстрани и мен, каза главният секретар пред радио Нова Европа в петък. И посочи, че смените в МВР години наред се правят след като седем-осем месеца преди това по коридорите на министерството тръгват слухове за тях, които накрая се сбъдват.

Слухът за отстраняването на ген. Миланов тръгваше на няколко пъти, последният плъзна преди Нова година. От известно време, в коридорите все по-упорито се говори друго - че от "маршрутката" (както ген. Борисов нарича професионалния екип в МВР), след Атанасов, Василев и Миланов, ще слезе и самият главен секретар.

Въпреки хвалбите от Европол, американската агенцията за борба с наркотрафика ДЕА, Сикрет сървиз и ФБР. Защото те са за успешните операции в международен план, изпълнени брилянтно по сигнал от чужбина и под прекия контрол на западните партньори.

Причината е в прекалено силната и видима организирана престъпност в България, за която представители и на САЩ, и на Европол напоследък ни подхвърлят къде в прав текст, къде по-деликатно. Потвърждение за отстраняването на генерала-любимец на народа полицаите откриват и в неотдавнашната му изненадваща визита за един ден в ЦРУ. Спешното посещение в средата на юни бе обяснено в медиите с опасността от тероризъм на Балканите заради предстоящата олимпиада в Гърция, официална информация обаче нямаше, което е доста странно за обичайно шумно отразяваните визити на генерала при американските партньори.

Междувременно в България бе открит офис на ФБР. Източници от МВР прогнозират, че точно в него вероятно ще бъде привлечен на работа сегашният главен секретар на МВР.

Борисов, който мечтаеше само за една звездичка повече, в чест на празника на МВР 5 юли ще бъде произведен в чин "генерал-лейтенант". Повишенията в МВР често са и за изпроводяк, коментират дългогодишни полицаи. И Миланов получи сертификат от Европол, хвалят го, но го изпращат да си почине.

Споделяне

Още от България