Кралев: Кандидатурата ни за Мондиал 2030 е съвсем реална

Красен Кралев, сн. БГНЕС

Кандидатура на България, Сърбия, Румъния и Гърция за световното първенство по футбол през 2030 г. е съвсем реална, коментира спортният министър Красен Кралев.

В петък премиерът Бойко Борисов съобщи за подобна възможност.

”Ако не мечтаеш и не се стремиш към върха, няма как да го постигнеш. Аз мисля, че кандидатурата ни е съвсем реална. Преди две седмици имаше сондажи на ниво спортни министри и всички бяхме позитивно настроени към тази кандидатура. Разбира се, тя трябваше да бъде обсъдена на най-високо ниво и след като този въпрос се поставя от ръководителите на нашите държави, кандидатурата е напълно реална”, коментира Кралев.

Той каза обаче, че тепърва ще се правят анализи какви точно са изискванията.

”Смятам обаче, че ако всяка държава осигури два или три стадиона, нещата са възможни. Тази кандидатура от една страна е възможност да си оправим футболната инфраструктура, но е и политически знак, че Балканските държави ще работят заедно не само в областта на спорта, но и заедно ще отстояват общите си политически и икономически интереси”, допълни той.

Кралев коментира, че напоследък българското съдийство не е на много високо ниво.

”Грешките напоследък обаче наистина зачестиха и самата Съдийска комисия трябва да си направи сериозен анализ как да продължава оттук нататък. Защото в някои случаи има историческа обремененост за мачовете, които дадени съдии са водили. Поставяйки един арбитър на отбор, който има неприятни спомени от него, допълнително се нагнетява напрежение. Но тези неща могат да се изчистят и това не е нещо непреодолимо”.

”Българските съдии действително допускат грешки, но такива има навсякъде, дори по време на Световното първенство в Русия. Неприятното е, че в публичното пространство се коментира, че има отсъждания в полза на един или друг отбор. И тези съмнения трябва да се разсеят, защото докато това не се случи, напрежението ще остане върху съдиите, отборите, БФС, дори журналистите. Смятам, че трябват нови разговори по темата, за да се успокоят нещата”, посочи Кралев.

По думите му грешки се случват и в Шампионската лига.

”Може би трябва да сме малко по-толерантни и тези съмнения да се разсеят, а собствениците и ръководителите на клубове да бъдат малко по-внимателни към думите, които изричат пред журналистите".
 

Споделяне

Още по темата

Още от Спорт

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?