Кралев обеща ледена пързалка на мястото на стадион "Юнак"

Според плана за устройствен план на Борисовата градина стадион "Юнак" трябва да се превърне в зелена площ. Сн. БГНЕС

Ледена пързалка ще бъде монтирана следващата зима на стадион "Юнак" в София. Това обяви министърът на младежта и спорта Красен Кралев по време на парламентарния контрол в петък.

Стадион "Юнак" се намира в Борисовата градина, на практика е разрушен и от години е заграден с огради.

Според Кралев там може да бъде поставена ледена пързалка, купена за 340 000 евро от Национална спортна база. В момента тя се използва за световното първенство по фигурно пързаляне за девойки и юноши в "Арена Армеец".

Поставянето на ледена пързалка на мястото на стадион "Юнак" обаче противоречи на проекта за план за Борисовата градина, който в момента е в процес на приемане. В последния вариант на документа е предвидено стадион "Юнак" да се превърне в зелена площ, а през зимата да се ползва за пързаляне с шейни.

Все пак е възможно това да бъде променено до окончателното приемане на устройствения план на парка.

Кралев каза още, че до следващия сезон трябва да е приключил ремонтът на Зимния дворец в София. Модернизацията е за 4 млн. лева без ДДС. Съоръжението не е ремонтирано основно от откриването си през 1983 г.

Пред депутатите Кралев заяви, че в периода 2007-2017 г. държавата е отпуснала 29.86 млн. лева за подпомагане на състезатели в зимните спортове. Парите са били разпределени между шест федерации - по ски, биатлон, кънки, хокей на лед и шейни на улей и естествени трасета.

Споделяне

Още от България