Кралица Елизабет Втора и британското разузнаване

Кралица Елизабет Втора, сн. ЕПА/БГНЕС

Британската кралица Елизабет Втора откри вчера паметна плоча с тайно послание при посещение в първоначалния дом на Центъра за правителствени комуникации (ЦПК) по случай стогодишнината на разузнавателната служба, съобщи Ройтерс.

Кралицата се срещна с жени от две поколения в света на киберсигурността, както и с внуците на първия ръководител на разузнавателната служба Аластър Денистън.

ЦПК е една от трите разузнавателни служби на Великобритания наред с МИ5 и МИ6.

Създадена е през 1919 г. под първоначалното име Правителствена школа за кодиране и шифриране (ПШКШ). Прикриващото име Център за правителствени комуникации е дадено през 1939 г., за да се замаскира тайната дейност на службата в електронното подслушване.

Церемонията по откриването на паметната плоча се състоя в "Уотъргейт хаус" - някогашно свръхсекретно място близо до "Чаринг крос" в центъра на Лондон, където е бил първоначалният дом на разузнавателната служба между 1919 и 1921 г.

След това централата ѝ се премества на "Куинс гейт" в лондонския квартал "Кенсингтън", после в "Блечли парк" северно от Лондон, а сега е в Челтнъм, Западна Англия.

Споделяне

Още от Европа

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?