Кралицата може да се окаже в исторически прецедент с драмата "Брекзит"

Кошмарният сценарий за Бъкингамския дворец е Борис Джонъсн да откаже да се оттегли, ако загуби вот на доверие

Кралицата може да се окаже в исторически прецедент с драмата "Брекзит"

Британският премиер Борис Джонсън ще откаже да подаде оставка, ако загуби вот на доверие в парламента, за да може да гарантира напускане на ЕС без сделка до 31 октомври. Такива планове се обсъждат на "Даунинг стрийт", съобщи преди ден британският в. "Таймс", което предизвика спекулации за евентуална намеса на кралицата за отстраняване на Джонсън.

Доминик Къмингс, най-високопоставеният помощник на премиера, е заявил пред колегите си миналата седмица, че министър-председателят няма да се оттегли от поста, ако депутатите от неговата Консервативна партия, които са против Брекзит без сделка, се обединят с лейбъристите за сваляне на премиера, пише "Таймс".

Борис Джонсън е решен да остане на поста, дори ако опонентите му от Консервативната партия успят да формират "правителство на националното единство", противопоставящо се на Брекзит без сделка.

Борис Джонсън ще игнорира резултата от вота и ще се обяви за общи избори "народът срещу политиците", които да се проведат малко след излизането от ЕС.

Това предизвика спекулации, че 93-годишната кралица Елизабет, която е държавен глава, може да има някаква роля в Брекзит.

Ако Джонсън откаже да се оттегли, кралицата теоретично би могла да го уволни, коментира Дейвид Хауърд, професор по право и публични политики в Университета Кеймбридж и бивш депутат от Либералдемократичната партия. Това би било първият път от 1834 г. насам, когато монархът предприема подобен ход и затова е твърде малко вероятен, според Хауърд и други историци и конституционни експерти, цитирани от сайта "Политико".

Ако обаче Джонсън загуби вот на доверие, откаже да се оттегли и друга група в парламента успее да формира мнозинство – например за отлагане на Брекзит и провеждане на парламентарни избори – тогава кралицата ще трябва да покани лидера на тази група да състави правителство. Ако Джонсън и тогава все още отказва да подаде оставка, кралицата ще се окаже в ситуация на тотална конституционна криза, коментира парламентарен експерт.

Подобен сценарий към момента изглежда хипотетичен, но ако все пак се случи, кралицата ще е в центъра на най-голямата политическа драма, откакто се е възкачила на трона преди 67 години.

Какво предвижда законът

Съгласно британския закон, ако правителството изгуби вот на доверие, има 14-дневен период, в който алтернативен кабинет трябва да спечели вот на доверие. Ако това не стане, трябва да бъдат насрочени нови избори.

Правителството на Борис Джонсън разполага с мнозинство само от един депутат, а в групата на консерваторите има хора, които са решени да спрат излизането на Великобритания от ЕС без сделка. Като се има предвид, че преговорите по ново споразумение с ЕС изглеждат обречени, Даунинг стрийт се подготвя за отпор срещу бунт, който би осуетил Брекзит без сделка.

Премиерският съветник Къмингс посочва, че съгласно закона, министър-председателят е този, който трябва да предложи на кралицата дата за провеждане на избори. Ако през въпросните 14 дни не се формира никакво алтернативно правителство, Джонсън може да предложи дата след 31 октомври и кралицата ще е длъжна да се съобрази.

Всичко това би създало ситуация, която кралицата би предпочела да избегне, коментира Робърт Лейси, кралски историк и консултант на популярния сериал на Netflix - "The Crown".

Кралицата изпитва ужас от въвличането ѝ в политиката, отчасти защото по природа е неутрална и резервирана, а също и поради дълбокото ѝ разбиране, че конституционната монархия би трябвало да прави всичко възможно да се държи над шумните свади, коментира Лейси пред "Политико".

Ето защо, ако се влезе в процедурата с 14-дневния период, е твърде вероятно кралицата да се се придържа към правилото, защото такъв е законът и няма друг закон, който да казва, че тя трябва или може да постъпи по друг начин, допълва Лейси. Според него, ако бъде създадено някакво друго различно правило или прецедент, или ако 14-дневният срок изтече, тя и съветниците ѝ може да погледнат на нещата по друг начин.

Нейно величество има опитен и високо квалифициран екип от юридически и конституционни съветници, които да я напътстват в подобни случаи, твърди историкът. Ето защо, уточнява той, решенията на кралица Елизабет не са нейни лични – ако изключим личната ѝ склонност да не поема рискове и да следва решения, които е взела с екипа си.

Надеждата на Джонсън е, че няма кой да състави алтернативен кабинет

При обичайни обстоятелства, ако Борис Джонсън загуби вот на доверие, лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Джереми Корбин трябва да е този, който да се опита да състави правителство и да нарочи нови избори.

Но опонентите на Джонсън в Консервативната партия трудно биха преглътнали Корбин дори и като временен премиер до провеждането на избори.

Неофициално се говори, че се търсят други фигури - като дългогодишния депутат от консерваторите Кен Кларк или лейбъриста Хилари Бен, председател на комитета за Брекзит към британския парламент. При всички случаи обаче ще е изключително трудно да се намери човек, който би получил достатъчна подкрепа от враждуващите фракции в парламента – откъдето идва и увереността на Къмингс, че алтернативен кабинет няма да има.

Кошмарният сценарий за Бъкингамския дворец

Златното правило е, че кралицата е обвързана с позицията на министър-председателя, но ако министър-председателят загуби вот на доверие, той губи авторитета си като предлагащ решение, коментира Върнън Богданор, конституционен експерт в лондонския Кингс колидж.

Кошмарният сценарий за Бъкингамския дворец би бил този, при който евентуално ново правителство печели вот на доверие в парламента, но Джонсън отказва да се оттегли.

В такъв случай кралицата и съветниците ѝ ще бъдат принудени да преценят дали за пръв път от около 200 години насам монархът да уволни премиера, коментират експерти.

Депутатът от управляващата Консервативна партия и бивш главен прокурор Доминик Грийв смята, че смята, че се заблуждават онези, които мислят, че Джонсън може да остане на поста през 14-те дни след като евентуално загуби вота на доверие и ако практически има алтернативно правителство, спечело вот в парламента.

Грийв предупреди, че очаква кралицата да накара Джонсън да подаде оставка, ако той опита да осъществи т.нар. твърд Брекзит без гласуване в Камарата на общините (Долната камара на британския парламент).

 

"Конституционните принципи са абсолютно ясни. Ако Камарата на общините дава сигнал, че има възможност за друго правителство, което да има доверието ѝ, това не може да бъде игнорирано", заяви Грийв пред в. "Таймс". "Кралицата не е декоративно украшение. Вярно е, че тя се стараеше да се пази встрани от оперативната политика, но в крайна сметка тя има правомощия и отговорности, които лежат на плещите ѝ", добави Грийв, който бе обвинен от британския в. "Телеграф" и други близки до премиера медии, че тъкми заговор срещу правителството.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят