Кралицата подписва закона за Брекзит

Кралицата подписва закона за Брекзит

Премиерът на Великобритания Тереза Мей би трябвало да започне процедурата по напускане на Европейския съюз (ЕС) в четвъртък сутринта, когато кралицата ще подпише закона за Брекзит, пише на страниците си London Evening Standard, цитиран от Фокус.

Министър-председателят заяви пред членовете на парламента във вторник, че кралското съгласие се очаква през „следващите дни“ и обеща да се върне в Камарата на общините по-късно през месеца, за да обяви задействането на процедурата по член 50 от Лисабонския договор.

Според източници, близки до правителството, кралското съгласие се очаква да бъде получено в 11 часа (местно време) в четвъртък.

След това Тереза Мей ще може формално да извести в Брюксел, че Великобритания напуска ЕС, с което ще започне процедурата, траеща две години. Мей зави, че процесът ще бъде задействан преди края на месеца.

В понеделник законът мина и в двете камари на британския парламент, а кралското съгласие ще финализира приемането му.

Стъпката идва след като министрите бяха обвинени, че „карат по ръба на пропастта, носейки превръзка на очите“, след като министърът за Брекзит Дейвид Дейвис призна, че не са направени оценки за евентуалните икономически последици, в случай, че Великобритания не успее да стигне до споразумение с останалите страни в ЕС.
От своя страна, премиерът Тереза Мей изрази готовност да излезе от преговорите за напускането на Съюза без такова споразумение, с аргумента, че „липса на сделка е по-добре от лоша сделка“, припомня Фокус.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво показва отмяната на карантини за VIP- персони в България?