Кралски фенери светват в Борисовата градина, в Докторската догодина

Фандъкова проследи поставянето на кралските фенери в Борисовата градина, сн. БГНЕС

С едногодишно закъснение Столична община най-после ще изпълни обещанието, което даде след убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина, станало в края на юни 2011 г. През ноември кралски фенери ще осветят парка, а догодина такава придобивка ще има и в Докторската градина. Общо 5 млн. лв. планира да инвестира Столична община във възстановяването на паркове и градини през 2013 г. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова, която провери на място хода на строителните дейности в Борисовата градина.

Реконструкцията за един милион лева на Борисовата градина върви по график и ще приключи в срок в началото на ноември, каза Фандъкова. Средствата са за ново осветление и видеонаблюдение. Ще се поставят 290 стълба с кралски фенери с 380 осветителни тела, както и още 90 електрически стълба, каза Фандъкова. Ще бъдат монтирани и над 30 видеокамери.

 

Догодина пък ще бъдат възстановени настилките в парка, включително и около езерото “Ариана”. Тогава ще се направи и ново озеленяване, ще се поставят и пейки, беседки и кофи за смет. Предвижда се и реконструкция на настилката в района на езерото “Ариана”.

 

Докторската градина

 

Главният акцент в обновяването на парковете догодина е Докторската градина. То ще протече на няколко етапа, като първият ще струва 800 000 лева. Средствата са за настилки, детски площадки и поливна система. “Искаме да възстановим блясъка на това изключително знаково място за София”, каза Йорданка Фандъкова.

 

В сравнение с други паркове в столицата Докторската градина е един от най-добре поддържаните. Тя успя да си върне блясъка, след като преди десет години тогавашният американски посланик Джеймс Пардю поде инициатива. Така през 2002 г. се създаде сдружението “Приятели на Докторската градина”. То успя да набере средства от околните посолства и бизнеса за възстановяването на паметника и алейната мрежа. Засадени бяха и стотина дръвчета. Посолството на Русия пък финансира ново осветление около Докторския паметник.

 

300 сгради възстановени в центъра

 

В последните години са били възстановени над 300 фасади на сгради в централната част на София, каза Фандъкова при откриването на изложбата “133 най-красиви сгради в София” в Сердика център. Тя нарече “перла в короната” възстановената къща на Яблански срещу парламента. Къщата на някогашния кмет на столицата Яблански беше превърната във ВИП клуб от частен гръцки инвеститор.

 

За най-красивата сграда на столицата все пак е избран народният театър "Иван Вазов". Това е решило жури в състав столичния кмет, главния архитект Петър Диков и зам.-кмета по култура Тодор Чобанов.

 

Нашата задача освен стимулирането на възстановяването на тези фасади и опазването на културно-историческото наследство, е възстановяването на знакови градски пространства и създаването на нови пешеходни зони, каза Фандъкова. Според нея няма човек, който да не оцени работата на общината през тази година.

Споделяне

Още от България