Кралското бебе: Кейт Мидълтън роди момче

Кейт Мидълтън и принц Уилиъм

Кейт Мидълтън, съпруга на британския престолонаследник принц Уилям, роди в понеделник третото си дете. То е момче и се е появило на бял свят в 11.01 ч. местно време, съобщиха в Туитър от двореца Кенсингтън. Бебето тежи 3 800 г, но името му все още не се съобщава.

Принц Уилям е присъствал на раждането. Херцогинята на Кеймбридж и бебето са добре, се казва в съобщението.

Тази сутрин съпругата на принц Уилям постъпи в частното крило "Линдо" на болницата "Сейнт Мери" в Лондон с контракции. Там са родени и двете по-големи деца на кралската двойка - принц Джордж и принцеса Шарлот.

Кейт Мидълтън не изпълняваше задълженията си от 22 март.

Бебето, родено в деня на Сейнт Джордж, ще бъде пети по ред претендент за британския престол и шесто правнуче на кралица Елизабет.

С появата на новото бебе, чичо му принц Хари, брат на Уилям, изпада от пето на шесто място в реда на наследяване на трона.

Раждането на новия член на кралското семейство беше обявено с мейл до пресата и туит от акаунта на Двореца Кенсингтън. Спазва се и традицията за поставяне на писмено уведомление на стойка със златни орнаменти зад желязната ограда на двореца Бъкингам.

Както и с първите две деца, Кейт поиска естествено раждане и да не знае предварително пола на бебето. Фаворити сред имената в букмейкърските залози за момче са Артур, Албърт, Фредерик, Джейм и Филип.

Британската министър-председателка Тереза Мей отправи чрез Туитър "най-топли поздравления" към Уилям и съпругата му Катрин, пожелавайки им "огромно щастие".

Кметът на Лондон Садик Хан също им честити в Туитър: "От името на лондончани искам да изпратя нашите най-топли поздравления на херцога & херцогинята на Кеймбридж по случай раждането на тяхното бебе".

След законодателна промяна, приета през 2013 г., принцеса Шарлот запази своето четвърто място в реда на унаследяване на трона. Предишният закон даваше предимство на родените по-късно момчета, които можеха да заемат местата на по-големите си сестри.

Би Би Си отбелязва, че в историята на Обединеното кралство рядко се е случвало третото дете в кралското семейство да стане крал или кралица. Но все пак се е случвало. Уилям IV, трето дете на Джордж III и кралица Шарлот, е управлявал от 1830 до 1837 г. Хановерският принц се изкачва до престола на 64-годишна възраст, когато по-големият брат Джордж IV умира без да остави наследник, а самият Джордж IV става крал след смъртта на по-големия си брат Фредерик.

Споделяне

Още от Общество