"Кралят на Боливуд" Шарук Кхан ще снима в България

Снимките за най-мащабният боливудски проект тръгват през юни

Шарук Кхан

"Краля на Боливуд" Шарук Кхан, който е сред на най-богатите актьори в света, ще снима в България. Снимките на най-големия боливудски проект тръгват в началото на юни и ще продължат около 50 дни. Това е съобщила Службата по търговско-икономически въпроси на страната ни в Делхи, каза зам.-министърът на икономиката Любен Петров.

В София се проведе българо-индийски бизнес форум, организиран от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия.

Селскостопанските продукти, храните и напитките, козметичните и парфюмерийните продукти имат потенциал да присъстват по-осезаемо на индийския пазар, като е възможно съвместно коопериране между български и индийски фирми в тези сектори, каза Любен Петров. Той допълни, че целта е да бъде увеличено присъствието на индийския пазар на български продукти с по-висока добавена стойност, като продукти на химическата промишленост, машини за хранителната-вкусовата промишленост и други.

Индийски фирми успешно инвестираха у нас в секторите информационни технологии и аутсорсинг на услуги, фармацевтика, земеделие, клинични проучвания, туризъм и хотелиерство. Дейност у нас развиват индийските компании "Съдърланд Глобал Сървисиз", "Елдер Фармасютикълс", "Намдхари Сийдс", "Джей Кей Оргънайзейшън", "Сине Гранд", "Сахара Груп" и др.

За последните десет години двустранният стокообмен между България и Индия се е увеличил почти 4 пъти – от 55 млн. долара през 2005 г. на 218 млн. долара през 2014 г.

През миналата година българският износ за Индия е нараснал с близо 50% спрямо 2013 г., достигайки 65 млн. долара. През първите три месеца на тази година износът ни за Индия също отчита ръст от 32%, равнявайки се на 16 млн. долара.

Споделяне

Още от Общество