Кралят на Испания призова каталунските депутати да избегнат ново противопоставяне

Фелипе VI
Кралят на Испания Фелипе Шести призова новите депутати в каталунския парламент, в които мнозинство спечелиха партиите, подкрепящи независимостта на областта, да избегнат ново противопоставяне. Призивът бе отправен от монарха в традиционното му коледно послание към поданиците, съобщи Франс прес.
 
Това е четвъртото коледно обръщение на Фелипе Шести, откакто се възкачи на престола през 2014 г. 
 
В него той призова новия регионален парламент на Каталуния да разглежда проблемите, които засягат всички каталунци, като спазва плуралитета и като мисли отговорно за благото на всички.
 
"Пътят не може да води отново към сблъсък и към изолация, което, както ние вече знаем, води само до несъгласие, несигурност и обезсърчаване", заяви 49-годишният монарх в посланието си, записано в кралския дворец Сарсуела.
 
"Подобно нещо би довело до морално, гражданско и разбира се до икономическо обедняване на цялото общество", допълни Фелипе Шести три дни след изборите в Каталуния, на които 47.5 процента извоюваха партиите, искащи независимост на областта. На тези избори най-много гласове обаче получи партията "Гражданите", която е противник на партиите, борещи се за независимост на Каталуния.
 
Фелипе Шести призова бъдещите лидери на Каталуния да възродят доверието, престижа и най-добрия имидж на областта, за да бъдат затвърдени ценностите, които винаги са я характеризирали и на които тя дължи най-добрите моменти в историята си, а именно способността към полагането на усилия, творческия дух, призванието да е отворена към другите и чувството за отговорност.
Споделяне

Още по темата

Още от Европа