Кралят на Йордания каза, че присъствието на сирийските бежанци е непоносимо бреме

Бежански лагер в Йордания

Проблемите, свързани с присъствието в Йордания на сирийски бежанци, нарастват. Такова предупреждение отправи към международната общност кралят на Йордания Абдула Втори, цитиран от осведомителните агенции.


"За съжаление получаваната от нас международна помощ не превишава 35 процента от средствата, които са необходими за настаняването и издръжката на сирийските бежанци", каза кралят. Той добави, че останалата сума се покрива от кралството и съставлява повече от четвърт от бюджета му. Абдула Втори подчерта, че това бреме е непосилно за страната му, защото води до задлъжнялост и не позволява да бъдат изпълнявани плановете за икономическо развитие и създаване на нови работни места.

"Разчитаме, че международната общност ще стане най-малкото наш партньор при носенето на тази отговорност", посочи той.

На територията на Йордания от 2011 г. са пристигнали над 600 хиляди сирийци, повечето от които са настанени в бежанския лагер Заатари. На 21 юни след терористичен акт срещу армейския пост Ракбане, при който загинаха 4 военнослужещи, командването на кралските въоръжени сили на Йордания обяви пограничните райони със Сирия за "закрита военна зона".


Кралят на Йордания каза, че страната му е готова да съдейства за прехвърляне на намиращите се в момента на границата бежанци в страните, готови да ги приемат.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?