Красен Кралев: Българският народ е болен народ

Кралев публикува през септември снимката си от болницата във Варна

"По принцип българският народ е болен народ. Имаме изключително много хронични заболявания, които са свързани с начина на живот, с подценяване на терапията на високо кръвно, диабетни заболявания, които в този случай при среща с коронавируса дават тежки усложнения." Това спортният министър на ГЕРБ Красен Кралев обясни в събота високата смъртност от коронавируса пред радио "Дарик".

Самият той изкара тежко коронавирусната инфекция и получи остра дихателна недостатъчно по-рано през септември. Кралев бе приет без никакви затруднения за лечение в болница във Варна, където бе адекватно обгрижен. По същото време на десетки столичани се налагаше да използват връзки, за да получат достъп до болнично лечение, защото не бяха разкрити достатъчно Covid-легла при мини-пика през юли и началото на август.

Сега Кралев дава оценка, че наложените мерки са "абсолютно адекватни".

"Вървим по прав път", казва Кралев, но без да уточнява някъде точно води този път и колко хора няма да успеят да го извървят заради проблемите на здравната система.

Според него обществото е разделено по отношение на коронавируса, защото опозицията е развила цяла кампания срещу усилията на правителството да се справи с кризата.

"Виждаме, че колкото повече пандемията се разраства, толкова повече доверието в мерките, които сме взели, също нараства. В това време здравната система имаше достатъчно време да се подготви. Лекарите в момента са далеч по-подготвени, познават усложненията и начина, по който трябва да се третира заболяването", каза Кралев.

Само преди седмица той обясни пред БНТ, че  в момента здравната система "е напълно готова да поеме разширяването и разрастването на заболяемостта сред нашите сънародници".

Споделяне

Още от България