Красен Кралев спешно ще довършва реформите в спорта

Олимпиадата била тежка, но успешна

Красен Кралев спешно ще довършва реформите в спорта

България изпрати най-слабото си представяне на летни олимпийски игри, но спортният министър Красен Кралев побърза да успокои обществото, че реформите вече са започнали. Според него Олимпиадата била тежка, но успешна за нашите спортисти. В изявлението си, качено на страницата на министерството, Кралев се впуска в пространен анализ на народопсихологията на българите, както и на това къде ни била икономиката и къде ни бил спортът.

"Отличията, които спечелихме, не трябва да ни успокояват. Аз многократно съм заявявал и пак ще кажа, че без значение колко медала сме взели, трябва да си дадем ясна сметка, че българският спорт се намира в криза. За това по най-бързия начин трябва да довършим реформите, които заедно с моя екип стартирахме от година и половина", каза Кралев.

Той обясни, че предстояло приемане на нов закон за спорта, който да реши голяма част от проблемите.

"Държавата трябва да продължи да изгражда спортната инфраструктура и да реновира настоящата. Треньорите трябва да се замислят сериозно върху работата си и да продължат да се усъвършенстват, а президентите на федерациите трябва да обърнат много по-голямо внимание на детско-юношеския спорт, за да вървим напред“, даде рецептата министърът.

Той каза, че България е завършила силно игрите със спечелените три медала, а нашите спортисти са изпуснали още четири - на Антоанета Бонева (стрелба), Ивайло Иванов (джудо), Николай Байряков (борба класически стил) и Владимир Дубов (борба свободен стил).

"Големите "експерти“ преди началото на игрите ни предричаха, че ще се върнем без медал и опитаха още през първата седмица да създадат голямо напрежение в страната. От третия ден започнаха да питат къде са ни медалите при положение, че имаше още две седмици до края на Олимпиадата", обясни Кралев част от проблемите пред българската делегация.

Той посъветва обществото към спокойствие: "Има много работа, но трябва да приемаме малко по-спокойно и успехите, и неудачите, защото това все пак е едно спортно състезание. Виждате какви драми се случват – 1 хилядна не достигна нашите момичета от ансамбъла по художествена гимнастика да станат сребърни медалистки. Мисля, че го заслужаваха след всичко, което им се случи. Огромна трагедия с Цвети. След това трябваше да минат през вълна от критики и хейт заради решението на Илиана Раева и нейния екип да участват на Европейското първенство. Два месеца преди Игрите този ансамбъл трябваше да се доизгради в движение, за да може да се синхронизира с новото попълнение. Трябва да сме малко по-обрани в емоциите си. Знам, че българинът силно люби и мрази, но в реакциите си трябва да сме малко по-балансирани“.

"Ходя им по лагерите"

Кралев казва, че е министър, който стои близо до състезателите и е отлично запознат със състоянието им, тъй като непрестанно ходи на техните тренировки и подготвителни лагери.

"Всички са подготвени. Някои нямаха шанс, на други стресът попречи да се реализират. Имаше и хора, които откровено се разхождаха и не защитиха по никакъв начини квотите и присъствието си в Рио де Жанейро. Имаше и такива, които се постараха, но това са им възможностите. Това е спорт и не бива да сме крайни и за всяко нещо да ги разпъваме на кръст", съветва министърът.

Накрая той препоръчва хората да си дадат реална сметка къде е икономиката на държавата ни, защото спортът е функция от нея.

"Къде стоим ние икономически на картата на света, за да искаме нашите спортисти да имат максимални резултати? Върху държавата и министерството също се изля хейт. С какво сме виновни ние? Нашата роля е да създадем нормативна уредба, да изградим спортна база и да осигурим средства за подготовка. Законът е готов, базата се реконструира и изгражда ежедневно, пари за подготовка сме осигурили предостатъчно на всички федерации, участващи на Игрите. Едните казват: дават 50 млн. лв., което са много пари, а другите – държавата не се грижи достатъчно за спорта. На обществото обаче трябва да е ясно, че парите за професионалния спорт идват от Българския спортен тотализатор, а не от данъците на хората. Бюджетът на Министерството на спорта е функция от икономиката на държавата", казва Кралев.

Споделяне

Още от Спорт

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?