Красен Станчев: Защо се намаляват данъците само на хазарта?

Красен Станчев

Не е ясно защо се намаляват данъците само по отношение на хазарта, а за други отрасли се повишават или се въвеждат нови данъци. Така икономистът Красен Станчев коментира приетите от парламента промени в Закона за хазарта, които предвиждат от догодина намаляване на данъка върху хазартните игри.


"Другото интересно нещо е, че има на дневен ред други намалявания на данъците, които не са направени, се обещаваше - например 15% за едноличните търговци, данъкът върху дивидентите и върху лихвите... Тази избирателност е много странна, иначе логиката е по принцип правилна", коментира икономистът в петък пред агенция Фокус. Според него не трябва да се променя сегашната схема на доходите на физическите лица.

"Идеята да се връща данък общ доход на лица, които получават минимална работна заплата, ще доведе до по-нататъшно посивяване на икономиката и елиминирането на стимулите да се излиза "на светло” и да се работи повече," допълни Красен Станчев.


Според него подобни резки промени в данъчната система ще са една от причините следващата година да има недостатъчно събиране на приходи. "Това ще наложи отново да се вземе заем, с което България ще се приближи до страните, които фалираха при относително ниски равнища на държавните дългове на БВП, като Румъния и Латвия", завършва той.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?