Кръщаването на улица на Богдан Филов ще се преразглежда

Кръщаването на улица на Богдан Филов ще се преразглежда

Столична община вероятно ще преразгледа решението си да именува улица на проф. Богдан Филов, след като и парламентарните партии излязоха в сряда с декларации срещу това решение.

Предложението за преименуването на ул. "202" на "Проф. д-р Богдан Филов" бе внесено от общинския съветник от СДС Борислав Бориславов и бе подкрепено от всички партии в Общинския съвет без БСП. Срещу това възразиха редица еврейски организации.

ДСБ призовава кмета Бойко Борисов да спре решението на СОС, а лидерът на партията Иван Костов обяви от парламентарната трибуна, че общинските съветници от ДСБ ще гласуват против преименуването на улицата.

По същото време Бойко Борисов обяви, че е предложил на Общинския съвет да преразгледа и да гласува още веднъж решението.

Костов оцени като слабост на Народно събрание липсата на консенсус в случаите, когато е трябвало да бъдат осъдени всички тоталитарни режими. "Не бива да толерираме нищо, което произтича от естеството на антисемитизма, тоталитаризма, посочи лидерът на ДСБ.

Коалиция за България също изразиха възмущението си, "че се преименува улица на името на Богдан Филов, на човек, който е останал завинаги в историята като министър-председателят, при чието управление България е присъединена към Тристранния пакт".

"Това е министър-председателят, който в най-голяма степен е останал в историята като изразител на антидемократичната и антисемитската политика, следвана от България в периода 1940-1944 г., и като министър-председател, при чието управление е подготвено и осъществено депортирането на повече от 11 хиляди евреи от Беломорска Тракия, от Македония в концлагерите във фашистка Германия", заяви Ангел Найденов.

Иван Сотиров заяви от името на ПГ на ОДС, че предложението е направено не за Богдан Филов като човека, който е подписал пакта с Германия, а в качеството му на известен учен. Аз лично съм съгласен и бих подкрепил с гласа си всяка декларация, но ако има равно третиране на всички хора, които са виновни за съюза с фашистка Германия и за пакта "Рибентроп-Молотов", допълни Сотиров.

ДПС също декларира, че имената на населени места и улици би трябвало да бъдат свързани с исторически личности, за които има безспорно и еднозначно консенсусна оценка не само на политическите сили в Народното събрание, но и извън него.

Споделяне

Още от България