Красимир Ангарски вероятно ще оглави администрацията на деветте столични болници

Красимир Ангарски, сн. БГНЕС

Финансистът Красимир Ангарски вероятно ще оглави мегаадминистрацията на деветте столични болници в карето около Александровска болница. Преди ден от здравното министерство обявиха, че започват процедура по създаването на гражданско дружество по Закона за задълженията и договорите, което ще поеме управлението на дейностите като счетоводство, ремонт и поддръжка на материалните активи, изхранване на болните, стерилизация, транспорт, охрана и други други доставки и услуги, свързани с немедицинските дейности на деветте болници.

"Г-н Ангарски се ангажира с това да застане начело на това административно дружество. Опитен администратор, човек, който е правил консолидационна компания на банки, сигурно може да се оправи с девет болници и счетоводства, модерно, ефективно“, заяви здравният министър Петър Москов в "Шоуто на Слави" в сряда вечерта.

От здравното министерство уточниха в четвъртък, че Ангарски е предложението на Москов и тепърва предстои избор след учредяването на гражданското сдружение, което ще включи представители на ръководствата на деветте болници - Александровската болница, Майчин дом, белодробната болница "Св. София," детската болница "Проф. Иван Митев", инфекциозната болница "Проф. Иван Киров," болницата за лицево-челюстна хирургия, болницата по ендокринология "Акад. Иван Пенчев", както и болниците "Света Екатерина" и "Св. Иван Рилски".

Ангарски е бивш директор на Банковата консолидационна компания, оглавявал е банките ДСК и ДЗИ, бил е съветник на президента Петър Стоянов и служебен министър в кабинета на Стефан Софиянски, а през последните години е икономически директор на болница "Света Екатерина".

Здравното министерство пристъпи към обединението на болничните администрации, за да намали разходите за администрация и издръжка. Според разчетите на ведомството сливането на деветте болници ще доведе до съкращаване на 500 души администрация, от чиито заплати ще се спестят минимум 4-5 млн. лева. на година и още 2 млн. лв. за издръжка.

Междувременно в четвъртък служители на болница "Иван Рилски" отново протестираха пред парламента в защита на уволнения си директор Дечо Дечев, който Москов отстрани, тъй като не беше съгласен със сливането на болниците.

В същото време Москов отговаряше пред депутатите от парламентарната здравна комисия на въпроси около предстоящото сливане. "Мое право е по закон да сменя директор и не дължа обяснения за това", коментира пред депутатите Москов. Той допълни, че е освободил Дечев, за да може сливането да се случи максимално бързо и защото затова е необходимо оперативно съдействие.

Пред здравната комисия Москов обеща да даде отчет за резултата от сливането след 6 месеца.

Споделяне

Още по темата

Още от България