Красимир Дачев: В България 100% има мафия в енергетиката

Красимир Дачев

В България 100% има мафия в енергетиката. Всички, които са в бизнеса, виждат нелогични и непазарни неща. Имената вече са известни, но те са една фасада, зад която стоят други играчи и политически фигури, каза зам.-председателят на Българска търговско-промишлена палата Красимир Дачев.

Той коментира пред бТВ, че енергийният сектор у нас е силно регулиран, което позволява възможността за "гимнастики" в него. Той обясни, че в сектора има заровени интереси отпреди 50 години.

Дачев беше категоричен, че енергетиката е стратегически отрасъл, защото осигурява стратегическо предимство на местни работодатели и производители.

"Плащаме хиляди такси, но този, който купи дотирания от нас ток, го изнася и го продава навън без таксите. Къде е това стратегическо предимство? Ние плащаме за някой друг да получи евтин ток. В това няма никаква логика", каза той.

По-рано тази седмица председателят на КРИБ Кирил Домусчиев каза, че има енергийна мафия в България и се надява "един ден прокуратурата ще намери време да влезе и в енергетиката и да порови малко". 

Красимир Дачев, който участва в приватизацията като консултант и като купувач на над 10 предприятия, каза, че не се притеснява от възложената от главния прокурор Иван Гешев ревизия на приватизационните сделки.

По думите му приватизацията няма как да направи човек богат, ако няма качествен подход към нея. За него е ключово да знаеш как да управляваш.

"През годините сме си говорили как намалява търпимостта на хората към справедливостта. Има чувство за неудовлетвореност. Това, което главният прокурор прави, е да намали дефицита на справедливост, който 20-30 години не е задоволен. Това не може да стане така. Много трудно може да се обясни какво беше преди", допълни Дачев.

Според него бившият премиер Иван Костов е бил единственият човек, който е намерил политическа сила да взима решения. Защо обвиняваме него, след като се знаеше, че в Агенцията за приватизация се дават пари на отделни хора, зап

Той коментира и повдигнатите обвинения срещу Васил Божков.

"Васил Божков е интелигентен човек. Той е аналитичен, точен и разумен. Бил е богат преди да се занимава с лотарията, ще бъде богат и след нея", коментира Дачев.

Според него в момента върви рутинна процедура, при която цялото имущество на бизнесмена се описва и в случай на присъда то може да бъде отнето или предадено на друг.

"Ще мине присъда, ще трябва да плати дадена сума. Ако не ги плати, тогава държавата ще се удовлетворява с описаните предмети", заяви той.

В качеството си на юрист Дачев твърди, че процедурата се спазва желязно.

Споделяне

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?