Красимир Гергов оправдан - не раздава подкупи

Красимир Гергов оправдан - не раздава подкупи

Само за няколко часа делото за подкуп срещу рекламния и туристически бос Красимир Гергов приключи с оправдателна присъда. "Доволен съм, че правосъдието е на съответното ниво", бе единственият коментар на Гергов, който се оказва един от малцината доволни от качеството на българското правораздаване, остро критикувано от ЕС.

В четвъртък той бе изправен пред съда по обвинение, че е подкупил бившия шеф на БНТ Кирил Гоцев с два записа на заповед за общо 425 хиляди лева, за да бъде предотвратено сключването на договор между държавната телевизия и руската компания “Видео интернешънъл”. По време на скандалите, избухнали преди пет години, се твърдеше, че подобен договор би ограничил рекламния монопол на фирмата на Гергов “Медия маркет” в БНТ.

Сключването на договор между БНТ и “Видео интернешънъл” през 2004 г. бе предотвратено, но последваха разкрития по случая на изгонения от държавната телевизия водещ Кеворк Кеворкян. Той обяви, че че притежава документи – две запис на заповеди– за превеждане на 375 хил. лв. и на 50 хил. лв. от Гергов на Кирил Гоцев. Темата бе развита на страниците на социалистическия официоз "Дума".

Съдебният процес срещу Гергов протече по съкратената процедура, каквото бе настояването на защитниците му. Адвокатите Даниела Доковска и Ина Лулчева поискаха да бъдат разпитат само двама от всички свидетели, дали показания в досъдебната фаза, а именно - Кирил Гоцев и журналистът от в. "Дума” Виктория Пенкова, която е автор на интервю с бившия шеф на БНТ.

Гергов, който освен рекламен и медиен бизнес, има и сериозни интереси в туристическия бранш и е председател на българската голф асоциация, заяви в съда, че подписът върху двата документа е негов.

Основният свидетел Кирил Гоцев, който в момента е прокурист на кабелната ББТ, чийто консултант е подсъдимият, каза в съда, че за първи път вижда записите на заповед. Гоцев упорито твърдеше, че не си спомня и продължително увърташе.

В съда бяха прочетени пасажи от интервю на Гоцев във в.”Дума” от 2006 г., В него бившият шеф на БНТ заявява, че Гергов му е предлагал записите на заповед и му е оказвал натиск да не сключва договора с "Видео интернешънъл”. Това ставало по метода на "тоягата и моркова", заявява Гоцев. По нататък той обяснява, че "морковът" са записите на заповед, а "тоягата" - последвалите заплахи от страна на Гергов.

Пред партийния вестник Гоцев обяснява, че заявил на Гергов "да си прибере записите на заповед и да си върви по сияйния път на вечните далавери”.

Пред магистратите обаче Гоцев заяви, че реакцията му през 2006 г. били "емоционални", а след това постави под съмнение собствените си думи обяснявайки, че е дал много интервюта и не е сигурен дало точно тези думи е използвал в това за в. "Дума".

Журналистката Пенкова също не се спомни какво ѝ е казал Гоцев и какви въпроси му е задавала.

Кирил Гоцев накрая дори заяви, че няма как Грегов да го е заплашвал, защото в началото на януари 2004 г., когато са подписани документите, никой не е знаел за предстоящото сключване на договора с "Видео интернешънъл”.

Никога не ми е предлагал подкуп, добави прокуристът на ББТ.

Явно при разпита си в досъдебното производство Гоцев е дал съвсем различни показания, тъй като прокуратурата поиска те да бъдат прочетени в съдебната зала, но защитата не разреши.

Прокуратурата може да протестира оправдателната присъда, но до тогава основният свидетел едва ли ще излекувал "амнезията си".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?