Красимир Гергов оправдан - не раздава подкупи

Красимир Гергов оправдан - не раздава подкупи

Само за няколко часа делото за подкуп срещу рекламния и туристически бос Красимир Гергов приключи с оправдателна присъда. "Доволен съм, че правосъдието е на съответното ниво", бе единственият коментар на Гергов, който се оказва един от малцината доволни от качеството на българското правораздаване, остро критикувано от ЕС.

В четвъртък той бе изправен пред съда по обвинение, че е подкупил бившия шеф на БНТ Кирил Гоцев с два записа на заповед за общо 425 хиляди лева, за да бъде предотвратено сключването на договор между държавната телевизия и руската компания “Видео интернешънъл”. По време на скандалите, избухнали преди пет години, се твърдеше, че подобен договор би ограничил рекламния монопол на фирмата на Гергов “Медия маркет” в БНТ.

Сключването на договор между БНТ и “Видео интернешънъл” през 2004 г. бе предотвратено, но последваха разкрития по случая на изгонения от държавната телевизия водещ Кеворк Кеворкян. Той обяви, че че притежава документи – две запис на заповеди– за превеждане на 375 хил. лв. и на 50 хил. лв. от Гергов на Кирил Гоцев. Темата бе развита на страниците на социалистическия официоз "Дума".

Съдебният процес срещу Гергов протече по съкратената процедура, каквото бе настояването на защитниците му. Адвокатите Даниела Доковска и Ина Лулчева поискаха да бъдат разпитат само двама от всички свидетели, дали показания в досъдебната фаза, а именно - Кирил Гоцев и журналистът от в. "Дума” Виктория Пенкова, която е автор на интервю с бившия шеф на БНТ.

Гергов, който освен рекламен и медиен бизнес, има и сериозни интереси в туристическия бранш и е председател на българската голф асоциация, заяви в съда, че подписът върху двата документа е негов.

Основният свидетел Кирил Гоцев, който в момента е прокурист на кабелната ББТ, чийто консултант е подсъдимият, каза в съда, че за първи път вижда записите на заповед. Гоцев упорито твърдеше, че не си спомня и продължително увърташе.

В съда бяха прочетени пасажи от интервю на Гоцев във в.”Дума” от 2006 г., В него бившият шеф на БНТ заявява, че Гергов му е предлагал записите на заповед и му е оказвал натиск да не сключва договора с "Видео интернешънъл”. Това ставало по метода на "тоягата и моркова", заявява Гоцев. По нататък той обяснява, че "морковът" са записите на заповед, а "тоягата" - последвалите заплахи от страна на Гергов.

Пред партийния вестник Гоцев обяснява, че заявил на Гергов "да си прибере записите на заповед и да си върви по сияйния път на вечните далавери”.

Пред магистратите обаче Гоцев заяви, че реакцията му през 2006 г. били "емоционални", а след това постави под съмнение собствените си думи обяснявайки, че е дал много интервюта и не е сигурен дало точно тези думи е използвал в това за в. "Дума".

Журналистката Пенкова също не се спомни какво ѝ е казал Гоцев и какви въпроси му е задавала.

Кирил Гоцев накрая дори заяви, че няма как Грегов да го е заплашвал, защото в началото на януари 2004 г., когато са подписани документите, никой не е знаел за предстоящото сключване на договора с "Видео интернешънъл”.

Никога не ми е предлагал подкуп, добави прокуристът на ББТ.

Явно при разпита си в досъдебното производство Гоцев е дал съвсем различни показания, тъй като прокуратурата поиска те да бъдат прочетени в съдебната зала, но защитата не разреши.

Прокуратурата може да протестира оправдателната присъда, но до тогава основният свидетел едва ли ще излекувал "амнезията си".

Още по темата
Още от България