Красимир Гергов се освети като реалния собственик на бТВ

Красимир Гергов се освети като реалния собственик на бТВ

На десетата година от старта на бТВ рекламният магнат Красимир Гергов призна в ефира на телевизията участието си в нея като реален собственик, както и че винаги е бил такъв. Същото важи и за конкурентната PRO.BG.

В момента двете телевизии са собственост на медийната компания на милиардера Роналд Лаудер СМЕ, като Гергов официално държи 6% от акциите в бТВ, а в PRO.BG е консултант. Преди да бъде купена от Лаудер, бТВ се водеше собственост на компанията на Рупърт Мърдок ″Нюз корп.″ чрез офшорната компания ″Болкан нюз корпорейшън″, а Гергов беше консултант. Неофициално обаче се знаеше, че Гергов е повече от консултант в телевизията, което се виждаше най-малкото чрез ″дискретното отразяване″ на различни негови бизнес дейности в централните новини на медията и с кадровата политика в нея.

"Много се радвам, че след 10 г. съм в това студио", заяви Гергов, който в 20-минутно интервю обясни, че в България има свобода на словото, за която той е плащал рекет през годините и че в момента няма натиск върху медиите. Той предупреди обаче, че ще се появят хора, които ще правят телевизии, за да ги използват като лостове за прокарване на влияние.

Десет години са много за една частна телевизия. Телевизионният пазар в България вече е добре развит и дава достатъчно свобода на словото на всички журналисти, смята Гергов. Пътят обаче съвсем не е бил лек, напротив – много трънлив. И така до началото на тази година, когато формално отпадна забраната на собствениците на рекламните фирми да притежават официално и медии. Тази забрана въведе фигурата на консултанта, който обикновено беше реалният собственик на медията.

Гергов разказа, че когато е направил с Тед Търнър първата в България частна локална телевизия ("Триада комюникейшън" с покритие в София, която излъчваше CNN - бел.ред.) са му спрели тока. Това станало 1997-98 г. Красимир Гергов обаче не обвинява тогавашните министър-председател и президент, които, според него, позволили това да се случи. На него му се е наложило да напише 25 писма, за да пуснат CNN. Отговор не получил. Смята обаче, че тези времена вече са отминали и в "името на демокрацията са се правили такива приумици".

Друго преодоляно за него препятствие е старият медиен закон, според който лица с рекламен бизнес не могат да са собственици в електронни медии. "И аз затова през годините е трябвало да бъда консултант или някакъв друг партньор на компаниите, в които съм участвал", обясни Гергов.

И допълни, че е бил недоволен от това положение, защото така не се носи никаква отговорност. "Когато има много хора, не носиш отговорност и така аз можех да се скрия зад News Corp., CNN и т.н.".

Медиите вече са големи деца, за да ги бие някой по дупето″

За полемиката между Първанов и Борисов дали се оказва натиск върху медиите, Гергов заяви: "Българските медии вече са доста големи деца, за да може някой да ги бие по дупето и да може да слушат каквото някой им каже отгоре. Така че ние винаги ще намерим начин, ако някой ни притиска, да излезем от ситуацията. Не смятам, че политиците са толкова глупави да налагат ежедневен контрол върху медиите, защото това ще бъде краят им".

На въпрос оказван ли му е натиск през годините под някаква форма, отговори, че за него лично телевизията е като "Плод и зеленчук". "Искам да имам такава фирма, която да е като плод и зеленчук, където отиваш сутринта, отваряш, хората купуват, ако са ти хубави продуктите, ако са лоши, не купуват. Така стана с бТВ. Чисто пазарен похват и аз смятам, че не трябва да имам никакви проблеми, по-различни от този, които продава в плод и зеленчука".

Той отново повтори, че е имал много проблеми. И пак посочи законодателното ограничаване за хора, които имат рекламен бизнес да правят публични компании с телевизии, "което лишава телевизиите от публичните компании да събират средства и акционери от всеки един българин".

″Поради тази причина няма нито една публична електронна медия, което всъщност е гаранция за свободата на словото, което вече е възможно″, добави Гергов.

Другото нещо, което е гаранция за свободата на словото, е начинът на издръжка на една медия.

″бТВ до този момент се е издържала с пари от реклама, затова ние сме чувствали задължение само към пазара, към публиката. Тоест, ако ни гледат повече, ние сме по-независими, даваме повече свобода на словото, имаме по-хубави програми, ние ще вземем по-голямата част от пазара″, продължи Гергов.

За интригантите ″под властта″

В интервюто той разказа, че най-трудният момент за него е бил около получаването на лиценза за излъчване на национална ефирна телевизия и малко след това. Гергов припомни, че е бил консултант на двете компании, класирани на първо и второ място за получаване на разрешението. Тогава е започнала кампания, че бТВ е офшорна фирма. Атаката се е водила от хората, според него, които тогава са били "под властта".

"Най-големите доносници, най-големите клюкари и хора, които искаха да притискат медиите, за да ги рекетират за влияние и за пари. Те бяха в това ръководство на Негово величество (Симеон Сакскобургготски - бел.ред.), което се занимаваше с медиите. Не вярвам Негово величество да е знаел за това нещо, но хората под него – всички в медиите знаят кои са".

Това крило в правителството е било оглавявано от Стоян Ганев. "След него имаше един агент Димитър (Кеворк Кеворкян - бел.ред.), който беше съставил целия СЕМ и беше направил така – да поискат лиценза на бТВ". По думите на Гергов сегашният шеф на регулатора Георги Лозанов може да потвърди, че е имало натиск за отнемане лиценза на бТВ.

″Тогава ме караха да плащам рекет. Тогава аз имах дела, от десет години имам дела в прокуратурата, чак тази година мога да кажа, че нямам дела в прокуратурата. Десет години аз съм водил дела заради вас (журналистите – бел.ред.), вие да имате право да говорите, това което трябва да говорите″, каза още рекламният и медиен бос.

Той бе съден и оправдан в рамките на едно съдебно заседание по обвинението, че е подкупил бившия шеф на БНТ Кирил Гоцев. Делото бе образувано по жалба на Кеворкян.

В откровенията си рекламният бос заяви, че гледа на бТВ като на място за бизнес, а не за прокарване на влияние. Защото ако е така, "сигурно аз щях да бъда пръв приватизатор и да имам някакви такива сделки, но нямам такива сделка, в което някой може за нещо да ме обвини.

Как журналистите да си вършат работата

След това посъветва журналистите как да си вършат работата.

"Поради тази причина журналистите си правят тяхната работа, ако не я правят добре, биват уволнявани, независимо дали са звезди или не. Най -жалкото е, когато един журналист не е балансиран. Аз смятам, че журналистиката е нещо, което човек трябва да започне да работи, само при условие, че иска да бъде балансиран, а не да го ползва за бизнес и да става бизнесмен. Има много журналисти, които имат доста страничен бизнес и аз смятам, че това е нещо, срещу което вие (журналистите - бел.ред.) трябва да се борите", препоръча Гергов, напомняйки с този монолог, че не толкова отдавна от бТВ бе уволнен водещият от сутрешния блок Николай Бареков без официални обяснения, но с неофициалната версия, че това е станало ″заради бизнесначинания на журналиста″.

След цифровизацията, според Гергов, ще се появят ″много влиятелни и не толкова влиятелни″ хора, които ще се опитат да правят медия, ползвана за влияние. Това вече е страшното за обществото. Гергов не посочи някого предвид, но поиска да се появят такива хора, които няма да се балансирани, за да "ги бием, както винаги сме го правили".

Новините на ″неговите телевизии″ ще си останат същите. "Няма да позволим да има зависимост от политически сили или от големи спонсори, които да плащат сметките и вие трябва да приемете,че това е най-честният начин да се отглежда една медия. Иначе можем да направим сделка с някого."

Гергов смята, че няма натиск върху медиите в момента, но, според него, ″превантивно трябва да се казва, че има″.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?