Красимир Каракачанов поиска парламентът да признае български и арменски геноцид

Парламентарната група на Българския народен съюз (БНС) внесе в четвъртък предложение за решение 24 април да бъде признат за ден на геноцид срещу българския и арменския народ в Османската империя. Това обяви в кулоарите на парламента в четвъртък Красимир Каракачанов, лидер на ВМРО и съпредседател на БНС.

Искането идва ден, след като в парламента се разрази скандал за едноминутното мълчание за избитите арменци по време на османската власт в началото на 20 век. В сряда ДПС демонстративно напусна пленарната зала в знак на несъгласие с почитането на паметта на загиналите, като зам.-шефът на партията Лютви Местан обвърза арменския геноцид с възродителния процес у нас.

Това, което се е случило на арменския народ, в продължение на 500 г. се е случвало и на българския народ, обяви Каракачанов. И припомни многобройните жертви по време на Априлското въстание през 1876 г., опожаряването на Стара Загора, убитите българи в Илинденско-Преображенското въстание и пр.

Геноцидът спрямо българите и арменците трябва да бъде признат, за да се спрат спекулациите, включително последната за Баташкото клане, подчерта Каракачанов.

Според него 17 години “всевъзможни български политици и държавници с повод и без повод се извиняват за т.нар. възродителен процес”. “Голяма част от авторите на този възродителен процес са в парламентарната група на ДПС”, обяви той.

Каракачанов обясни, че под предложението им вече са се подписали 32-ма народни представители, като не са го подкрепили ДСБ и ДПС. От НДСВ само един е сложил подписа си – Рупен Крикорян.

Инициативата от основната управляваща сила – Коалиция за България, е подкрепена от Костадин Паскалев, Венелин Узунов, Александър Паунов, Александър Радославов, Николай Камов, Георги Анастасов, както и от представители на опозицията.

Каракачанов каза, че подобна инициатива тече и сред българската общественост, като нейни изразители са историците проф. Георги Бакалов, проф. Георги Марков, писателите Антон Дончев, Леда Милева и др.

Споделяне

Още от Бизнес