Красимир Тулечки отива посланик в Анкара, Боби Бобев в Прищина

Правителството е предложило на президента Красимир Тулечки да заеме овакантеното посланическо място в Анкара, а Боби Бобев да го замени в Прищина.

Правителството е взело на последното си заседание решение да предложи зам.-външния министър Марин Райков за посланик и в Монако със седалище в Париж. Неговото предстоящо назначение в Париж вече е известно.

Райков вече е бил посланик във Франция, а сега замества Ирина Бокова, която стана ръководител на ЮНЕСКО.

Тулечки заминава за Анкара на мястото на Бранимир Младенов, подал оставка, след като правителството предложи да бъде освободен заради нарушения при организирането и провеждането на изборите зад граница.

На мястото на Тулечки в Прищина пък ще замине Боби Бобев, който е бил посланик в Тирана.

Правителството предлага на президента да освободи Венелин Лазаров от поста посланик в Ливан и Огнян Гърков от поста посланик в Словакия.

Външно министерство обяви, че тази година изтичат мандатите на около 30 посланици. От ведомството казаха обаче, че се обмисля назначаването на временно управляващи на мисиите зад граница или изтичащите мандати да се удължават с година, за да се пестят средства.

Очаква се това да стане и чрез закриване на едни мисии зад граница и намаляване на личния състав в други, но евентуалните съкращения все още не са минали междуведомствено обсъждане и се пазят от министерството в тайна.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?