Красимир Вълчев: Неуките хора са най-голямата заплаха за България

Ходенето на детска градина и училище трябва да е задължително, а учителите да вземат по-големи заплати

Красимир Вълчев, архивна снимка БГНЕС

Бъдещето на България не зависи от броя на населението, а от образованието му. Увеличаването на броя на необразованите е една от най-големите заплахи за страната и нацията. То води до миграция на образованите и заплашва функционирането на институциите, икономиката, гражданско общество и нормална житейска среда. Рецептата за решаване на проблема включва задължително образование и мотивирани учители.

Това заяви министърът на образованието Красимир Вълчев по време на конференция за образованието и демографията, организирана от Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Неуките раждат повече и по-рано

Министърът цитира изследвания, според които, необразованите жени раждат по-рано и повече деца, които често са със забавено развитие. Той отбеляза, че у нас "коефициентът на възпроизводство на майки с образование по-ниско от основното е 3.5 пъти по-висок от този на останалите, като това се отнася не само до броя на децата, но и до по-ранните раждания".

Според него, ако правителството иска само да увеличи раждаемостта, ще постигне целта лесно като спре да образова децата. "Другият подход е да образоваме повече деца. Обаче пада раждаемостта. Трябва да решим кое ни е по-важно – броят на населението или образователната структура“, каза Вълчев.

Той добави, че в семействата на родители, които не са завършили училище, няма книжки, образователни материали и култура на уважение към образованието. Децата, израснали в такива семейства, натрупват големи дефицити още преди да тръгнат на училище, а това е предпоставка за ранното им отпадане от системата.

Образованите бягат

Вълчев добави, че нарастването на дела на необразованите кара образованите хора да мигрират. Този проблем бил по-голям от въпроса с намаляващото население на страната, тъй като така се губят не само младите и образованите, но и техните поколения.

"През следващите години миграцията ще е културна, не икономическа. Образованите ще искат да избягат от необразованите“, заяви министърът.

В училище по принуда

Според Вълчев решението на проблема е сложно, а двата основни фактора за решаването му са задължителното образование и мотивираните учители.

Той отново повтори, че дори и с принуда държавата трябва да включи и задържи децата в образованието. Това е една от рекламираните от кабинета на Бойко Борисов политики.

"Където отсъства семейството, трябва да е силна държавата. Непосещаването на детска градина трябва да се счита за престъпление. Образованието до 16 години е конституционно задължение и държавата има право на принуда“, заяви министърът.

Вълчев за пореден път обясни, че максимален брой права трябва да бъдат обвързани с посещение в детска градина или училище. Той припомни, че и в момента част от помощите, които родителите получават за отглеждането на децата си, се спират, ако те отсъстват от училище. Законът обаче не се прилагал от общините.

Вълчев припомни, че се подготвят нормативни промени, които да увеличат възможностите за даване на помощи в натура - под формата на обувки, дрехи, помагала, тетрадки. Преценката дали родителите да получават пари или стоки ще се прави от учителите.

"Така родителят не може да изхарчи подкрепата за алкохол“, посочи Вълчев.

Инвестиции в учителите

Според министъра трябва да се повиши престижът на учителската професия, тъй като в момента преподаватели стават учениците с по-нисък успех, докато до 1990 г. е било обратното. Тази тенденция можело да се промени с увеличение на заплатите на педагозите.

Вълчев смята, че средното възнаграждение трябва да е 120% от средната заплата за страната и предлага допълнителни стимули за учителите, които работят с деца от уязвимите групи или в малки населени места.

"Ако днес по-слабите ученици стават учители, в бъдеще всички ученици ще имат по-слаби образователни резултати и всички специалисти и професии ще бъдат захранени с по-слабо образовани кадри", коментира министърът.

Споделяне

Още от България