Красимир Вълчев: Няма да има нулева учебна година

Красимир Вълчев: Няма да има нулева учебна година

Удължаването на учебната година през летните месеци ще е един от последните варианти, а "единственото сигурно нещо" е, че няма да има нулева учебна година. Това каза пред бТВ министърът на образованието Красимир Вълчев.

По думите му, ако се стигне до удължаване, то може да се направи през юни за по-малките, но големите няма как да учат през юли, защото е прекалено топло.

Сега 137 училища са преминали към онлайн обучение. По-голямата част от тях са в София, Варна, Пловдив, Бургас, Благоевград, Шумен и Русе.

Близо 1300 са училищата, в които няма регистрирани случаи на коронавирус. В момента 40% от учениците се обучават дистанционно в резултат на решение на областните и общинските кризисни щабове, уточни министърът. Отделно 5% от училищата са поискали и получили разрешение от него за онлайн обучение. От община "Лозен", която е в рамките на Столичната община, са поискали изрично да учат присъствено, защото няма заразени ученици и учители.

Според Вълчев диференцираният подход при преминаване в дистанционно обучение е по-добрият.

"Няма вариант, който да няма негативи. През лятото обсъждахме различните варианти – избрахме вариант на превключване. Трябва да се ходи на училище, доколкото е разумно и ситуацията позволява. От друга страна не може да си позволим едни и същи ученици да стоят вкъщи до март месец", подчерта министърът.

Той подчерта, че предстои и грипна вълна през зимните месеци и тогава вероятно всички ще преминат на онлайн обучение.

Министърът обяви, че се обсъжда вече задължително носене на маски от учениците, когато са в клас, като и в момента някои училища въвеждат такава мярка. Според него маските трябва да са задължителни в час за учениците след 4. клас. 

От думите на Вълчев се разбра, че не се обмисля въвеждането на две дати за изпитите след 7 клас, защото това създава неравнопоставеност. "Възможно е отново да отпадне определен материал от изпита и това ще стане ясно до края на април", добави той. 

Споделяне

Още по темата

Още от България