Георги Близнашки: Чувствителни сме към тежненията на гражданското общество

Красимира Медарова се оттегля от поста министър за изборите

Постът може да бъде закрит, а конституционният съдия Емилия Друмева ще помага за изборите законотворчески

Красимира Медарова

В отворено писмо до медиите Красимира Медарова, назначена в петък от президента Росен Плевнелиев за министър, отговарящ за подготовката на изборите, уведоми в неделя, че е отправила молба до държавния глава да бъде прекратена процедурата по нейното назначаване.

В понеделник тя ще оттегли и молбата си към Висшия съдебен съвет (ВСС) за освобождаването ѝ като съдия, защото тя не можеше да е министър и съдия едновременно.

Причината за оттеглянето, посочена от Медарова, е "публичният отзвук, който е възможно да доведе до негативи за служебното правителство".

Назначението на Медарова предизвика недоволството на граждански организации, според които изборът на Медарова не е подходящ, защото в качеството си на бивш председател на ЦИК в периода 2011-2013 г. , избрана от квотата на ГЕРБ, е взела решения, обслужващи партията на Борисов.

Още в петък срещу назначението възразиха от Протестна мрежа и Реформаторския блок. В неделя призив към президента да оттегли Медарова от правителството отправиха и от Института за дясна политика.

В писмото Медарова заявява: "В понеделник ще оттегля молбата си към ВСС за освобождаването ми като съдия". Медарова посочва, че е приела официално поканата на президента, въпреки резервите които е имала.

"Приех тази покана, защото съм научена да уважавам институциите и законите и истински вярвам, че когато Президентът на твоята държава те номинира за каквато и да е дейност в полза на същата тази държава, просто няма място за отказ. В същото време обаче публичният отзвук, който наблюдавам през последните два дни ме убеди, че заемането на поста е възможно да донесе негативи на служебното правителство и най-вече да хвърли съмнение върху честността на предстоящите парламентарни избори", отбелязва Медарова.

"Ясно съзнавам, че това мое решение ще предизвика известни административни трудности, но при така създалата се ситуация, участието ми в служебния кабинет няма да донесе очакваните ползи", посочва Медарова.

Тя заявява, че не се срамува от работата си като председател на ЦИК в последните години и се гордее, че именно тогава е било поставено началото на диалога и взаимодействието между ЦИК и представителите на неправителствените организации.

"Вярвам че присъствието на гражданското общество допълнително ще помогне за по-голямата прозрачност и демократичност на изборния процес", посочва още в отвореното писмо Красимира Медарова.

Пред журналисти в неделя премиерът Георги Близнашки коментира, че "не е изключено и да няма министър за организацията на изборния процес, след като така остро се реагира на кандидатурата на Красимира Медарова", Близнашки участва в откриването на 43-ия конгрес на Международната транспортна федерация.

"Чувствителни сме към тежненията на гражданското общество, така че ще се съобразим с критиките, които се отправят към Медарова", посочи Близнашки. За липсата на избор за поста той каза, че всички опитни хора, които разбират от избори, вече са били в ЦИК или по друг начин са били ангажирани с изборите.

А по повод на конкретната кандидатура на Красимира Медарова Близнашки отбеляза, че тя сама по себе си не е лоша.

"Г-жа Медарова е един утвърден професионалист, тя не се справи зле с изборите, но когато задкулисието реши да ти скрои номер, трудно се овладява положението. "Голямата сянка" дойде от Костинбродската афера", каза премиерът.

По повод на предположенията, че конституционният съдия Емилия Друмева е била един от възможните кандидати за министър за изборите, той отговори, че Друмева не е била предлагана за министър.

"Тя ще бъде при мен в политическия кабинет, но няма да играе официална роля в изборния процес", обясни Близнашки. По неговите думи Друмева ще има отговорности, свързани с евентуални промени в законодателството, защото трябва да се промени законът за прякото участие на гражданите в управлението, Изборният кодекс и редица други неща.

Според него който и да бъде предложен за министър за изборите, реакцията ще бъде еднотипна.

Споделяне

Още по темата

Още от България