"Краставичките" на Базел тръгнаха по софийските релси

Модернизираните 27-годишни трамваи ще се движат по линии с номера 6, 8 и 12

Първите четири от общо 28 реновирани швейцарски трамвая тръгнаха по софийските улици. Трамваите са произведени през 1990 г. и са обновени в Базел. Те ще се движат по линии с номера 6, 8 и 12.

"Жителите на Базел, където трамваите се движеха доскоро, ги наричат шеговито "краставичките" заради асиметричната им форма и зелен цвят", казва посланикът на Швейцария у нас Денис Кнобел по време на разходка с реновиран 27-годишен трамвай от площад "Възраждане". Заедно с него в мотрисата бяха вицепремиерът по еврофондовете Малина Крумова и столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Трамваите са получени по линия на Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Проектът е на стойност 3 млн. швейцарски франка. От тях 2.55 млн. франка (85%) са помощ от Швейцария, а останалите идват от бюджета на Столична община и общинското дружество "Столичен електротранспорт".

"Трамваите са скъпи превозни средства и е невъзможно от финансова гледна точка подмяната им с нови. Затова Столична община разчита на програми като Българо-швейцарската, тъй като по-голямата част от средствата не се поемат от общината", коментира столичният кмет Йорданка Фандъкова защо купуваме толкова стари превозни средства.


"Надяваме се тези трамваи скоро да станат един от новите символи на София и на амбициите ѝ да продължи обновяването на обществения транспорт и да подобри качеството на въздуха, както и на кандидатстването ѝ за "Зелена столица на Европа", коментира още Денис Кнобел.

Столичният електротранспорт отговаря за 135 км трамвайна мрежа и има над 200 мотриси. С 28-те реновирани мотриси ще се подмени 10% от състава, отбеляза Малина Крумова.

Тя похвали швейцарските трамваи, защото те са адаптирани за хора с увреждания и майки с колички. В средната част на превозните средства има ниско-подова секция. Трамваите са оборудвани са със системи за пътническо обслужване, които позволяват пестене на енергия и намаляване на шума.

"Колкото повече хора се возят с градския транспорт, толкова по-чист ще е въздухът в столицата", каза Крумова.

Проектът "Модернизирани трамваи за София" популяризира използването на обществен транспорт в българската столица. Той включва не само доставката на реновираните трамваи, но и дава възможност разработване на концепция за развитие на градската мобилност, каза Фандъкова.

Изработването на План за устойчива градска мобилност на София обхваща периода 2017 – 2035 г. Целта му е да отговори на транспортните потребности на хората и бизнеса във всички локации на столицата. За изработването му са предвидени 600 хил. лв. без ДДС.

Това е само един от проектите, които се финансират по Българо-швейцарската програма. Проектът "Домино" за дуално образование, проектите да здраве и образование за всички, за домашна грижа, за обезвреждане на опасните отпадъци и пестициди са други, които се реализират по програмата, която е на стойност 76 млн. швейцарски франка, каза Малина Крумова.

Споделяне

Още от Бизнес