След намесата на гражданите

Кръстовището на две нива при Семинарията в София поевтиня двойно и позеленя

Строителството му започва в събота, като движението няма да се спира

Така трябва да изглужда, според проектантите, кръстовището край Семинарията

В резултат на активната позиция на граждани и неправителствени организации изграждането на кръстовището на две нива при Семинарията в София поевтиня двойно и позеленя. След двукратно преработване на първоначалния проект естакадата беше намалена на една десета от първия вариант и няма да навлиза в Борисовата градина. Така вместо първоначално предвидените за изсичане 180 дървета ще бъдат премахнати не повече от десетина. Шумозащитен екран по протежението на бул."Алея Яворов" ще пази жилищните блокове в района от децибелите на автомобилите.

 

Строежът на новото съоръжение започва в събота и ще продължи до средата на идното лято. По време на изграждането му няма да се спира движението за автомобили. Преминаването ще се осигурява през стеснени участъци. Това съобщи при представянето на проекта зам.-кметът по транспорт Любомир Христов.

 

Новата естакада – 13.5 млн. лв.

 

Строителството на кръстовището на две нива между булевардите "Пейо Яворов" и "Стоян Михайловски" ще струва 13.5 млн. лв. Изпълнител на обекта е "ГБС Инфраструктурно строителство", а проектант е "Трансконсулт 22". Срокът за изпълнение е 258 дни, но през зимните месеци най-вероятно няма да се работи заради ниски температури и валежи. Това е причината в разгара на лятото да очакваме съоръжението да е готово, каза Любомир Христов.

 

Общата ширина на естакадата е 18.20 м с по две платна за движение във всяка посока. Не се предвижда пешеходно движение по нея.

 

Ще бъде направено и разширение на ул."Стоян Михайловски" в участъка от ул."Велчова завера" до бул."Пейо Яворов" с изграждането на допълнителни ленти за движение.

 

Новото съоръжение е продължение на вече изграденото кръстовище на две нива при Телевизионната кула, което струваше 16 млн. лв.

 

Догодина и връзка с болница "Токуда" и разширяване на бул."Черни връх"

 

Освен двете кръстовища на две нива в рамките на проекта има още два етапа, които предстои да бъдат изпълнени през 2014 г., каза Любомир Христов.

 

Единият е осъществяването на връзката на бул."Вапцаров" с ул."Сребърна" чрез доизграждането на ул."Стоян Дуков" зад болница "Токуда". В момента тече градоустройствената процедура по избора на трасето и проектирането му.

 

Другият е разширението на бул. "Черни връх" от ул."Сребърна" до ул."Флора Кънева", която е на около 400 метра от околовръстния път.

 

Идеята е тези обекти да се изграждат заедно с продължението на метрото от бул."Черни връх" до търговския център "Парадайз". По този начин движението в участъка ще бъде затруднено само веднъж, каза зам.-кметът по транспорта.

 

Поръчка за над 88 млн. лв. на ГБС

 

Изпълнението на всички тези дейности беше възложено на "ГБС Инфраструктарно строителство" с поръчка за над 88.2 млн. лв. с ДДС през май 2009 г. още докато Бойко Борисов беше кмет на София.

 

Финансирането е осигурено чрез заем от Европейска инвестиционна банка, като заради забавеното изграждане на обектите срокът за приключването беше удължен с две години. По думите на Любомир Христов до края на 2014 г. тези обекти трябва да бъдат завършени, както и кръстовището на две нива между булевардите "България" и "Акад. Иван Е. Гешов".

 

Този обект заедно с вече построеното кръстовище на две нива между ул."Св. Георги Софияски" и бел."Акад. Иван Е. Гешов" се изпълняват от "Балканстрой" за над 38.7 млн. лв. с ДДС.

_______________

Този документ е създаден с финансовата подкрепа на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Фондация ‟Инфо спейс“ и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България.

Споделяне
На фокус
                               
Проектът "Ефективни форми на гражданското участие в процеса на взимане на решения и контрол върху управлението" има за цел да фокусира вниманието върху обществените съвети като форма на гражданско участие в управлението.

Проектът се финансира в рамките на програмата за подкрепа на НПО в България по финансовия механизъм на ЕИП 2009-2014 г.

Всички писмени материали в рубриката ‟На фокус“ са създадени с финансовата подкрепа на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Фондация ‟Инфо спейс“ и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България.

Ако сте гражданска организация и участвате в обществен съвет, имате преки впечатления и предложения, които искате да споделите, свържете се с нас тук.

Още от На фокус

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?