Кръстовището около Руски паметник все пак ще бъде асфалтирано

Проектът за реконструкция на кръстовището на Руски паметник в София.

Кръстовището около Руски паметник, което е едно от най-натоварените в София, ще претърпи основен ремонт това лято и ще бъде асфалтирано. Това съобщи в неделя зам.-кметът по транспорта Любомир Христов на семинар на Столична община в Правец.

Съществуващите павета в района на паметника ще бъдат заменени с асфалт, ще бъде подменена и цялата канализационна и водопроводна мрежа под пътната настилка, както и ще бъде монтирано ново енергоспестяващо осветление в района на паметника.

Преди месец и половина Столичната община представи проект за реконструкция, като даде възможност на гражданите да гласуват, дали новата настилка да бъде отново павета или асфалт.


За да се съкрати времето за преминаване през натовареното кръстовище и за да се намали рискът от пътно-транспортни произшествия, ще бъде преместен релсовия път, по който минава трамвай. Трамваят, който се движи по "Цар Борис ІІІ", ще минава през Руски паметник от страната на бул. "Скобелев" и ще се включва в съществуващото трасе на площад "Македония", обясни Любомир Христов. Така няма да се налага той да преминава и от страната на улица "Опълченска".

По този начин времето за преминаване през кръстовището ще се съкрати до 2 минути, както и ще намали задържането на трамвая на кръстовището.

Общо 123 милиона лева е осигурила общината за реконструкция на големи булеварди, квартални улици и мостове през следващата година. През пролетта ще започне ремонтът по "Цариградско шосе", ул. "Раковски", бул. "Мушанов", които трябва да приключат до края годината. През 2014 ще се извърши и изграждането на кръгово кръстовище при Лъвов мост, както и на бул. "Иван Гешов" и "България".

До Коледа в София ще пристигне първият нов тролей от общо 50-те возила, които общината е поръчала. Те са осигурени с безвъзмездни средства от ОП "Регионално развитие". С пари по европрограмата "Околна среда" пък вече са пристигнали три от новите модерни трамваи. До Нова година се очаква още един, а до 31 май догодина трябва в експлоатация да влязат общо 20 нови трамвая. Инвестицията е 66 милиона лева. 96 милиона пък ще струват десетте нови мотриси за метрото, които ще бъдат включени в новите участъци на подземната железница. Те ще бъдат включени в експлоатация до края на годината и така в пиковите часове ще намалят времето за изчакване до 2 минути и половина.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес