Кръстьо Петков иска анкетна комисия на царските имоти

Да бъде създадена анкетна комисия, която да разследва връщането на имотите на царската фамилия, предлага депутатът от Коалиция "За България" проф. Кръстьо Петков, съобщи БНР. След като става ясно, че отменянето на конституционното решение от 1947 г.не е достатъчно основание за връщане на имотите на Симеон Сакскобургготски, а трябва специален закон, би трябвало да има и политическа реакция по проблема, заяви Петков. Това е и мотивът му да предизвика дебат в парламента и да се създаде анкетна комисия, която да проучи как бяха върнати имотите и евентуално да се стигне до приемане на специален закон.

Около четвърт милиард долара е пазарната стойност на тези имоти. Според проф. Петков действащият премиер трябва да представи мнението си по този, станал обществено популярен факт. Депутатът коментира, че ще бъде "срамно" ако колегите му от други парламентарни групи и най-вече управляващото мнозинство не подкрепят идеята за парламентарна дискусия по темата.

Кръстьо Петков заяви, че няколко депутати от мнозинството са му казали, че биха подкрепили предложението за анкетна комисия. Според него случаят с царските имоти ще се отрази на нагласите, които обществото ще демонстрира на местните избори.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: