След като бе осъден условно за лъжесвидетелстване

Красьо Черния оправдан за укриване на данъци

В нарушение на закона съдия Христинка Колева засекрети присъдата

Снимка: БГНЕС

Плевенският бизнесмен Красимир Георгиев, добил популярност през последните години като неофициалния кадровик в съдебната система Красьо Черния, в понеделник бе оправдан от Софийския градски съд (СГС) по обвинението си в укриване на данъци.

Точно преди два месеца той бе осъден на две години условно от Софийския районен съд по другото си дело – за лъжесвидетелстване. То бе образувано, след като наблюдаващият прокурор Първолета Никова прекрати разследването за търговия с влияние, тръгнало след избухването на лобисткия скандал във Висшия съдебен съвет (ВСС).

В понеделник Никова бе заместена от свой колега, който не пожела да коментира решението на СГС. Самият Георгиев обясни, че притежава документи за всичките си платени данъци и винаги е бил коректен към държавата. По думите му това е станало ясно и от заключенията на назначената по делото експертиза.

"Една поговорка има, народът е казал - когато фактите говорят, дори боговете мълчат", обобщи Красьо Черния.

Според обвинителния акт Георгиев не е подал данъчна декларация за 2006 г. и е укрил част от доходите си през 2007 г. и 2008 г. По искане на комисията за конфискация СГС наложи запор върху имущество и банкови сметки за 1.05 млн. лева на Красьо заради въпросното дело.

"След като приключи данъчното дело на практика ще приключи и делото за търговия с влияние, но тъй като няма такова обвинение формулирано в обвинителния акт, то отдавна е приключило де факто", коментира и адвокатът му Христо Ботев.

По думите на юриста от прокуратурата са поискали на клиента му да бъде наложено над средното наказание, което в случая е между 2 и 8 години затвор. Ботев каза още, че нито веднъж съдът или страните по делото не са ползвали над 100-те папки със специални разузнавателни средства приложени по делото, тъй като предметът на обвионението не е имал никаква връзка с тях.

Още в началото прокурор Никова приложи всички секретни материали, събрани по време на разследването за търговия с влияние, което стигна до задънена улица. Съдия Христинка Колева използва СРС-тата като основание да засекрети целия процес. Журналисти не бяха допуснати в залата дори за четенето на присъдата, която по закон е публична и не може да се постановява при закрити врата.

Решението на СГС не е окончателно и може да се протестира от прокуратурата пред Софийския апелативен съд.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?