Красьо: Познавам магистрати, но приказките за мен са мит

Красьо: Познавам магистрати, но приказките за мен са мит

Красимир Георгиев, станал по-известен като Красьо от Плевен или Красьо Черния, призна, че познава представители от съдебната система. Той говори след като бе изслушан от Висшия съдебен съвет (ВСС) по повод дисциплинарното производство срещу бившия член на съвета Стойко Стоев. Веднага след избухването на скандала в съдебната система, Стоев обясни, че е приятел с Красьо и отхвърли слуховете за купуване на гласове във ВСС.

В сряда двамата имаха възможност да се срещнат и "служебно", пред ВСС.

"Това, което се говори за мен е абсолютен мит. Познавам доста по-малко магистрати от това, което се твърди. Точен брой не мога да ви кажа. Нямам чувството, че съм човек, който преобърна съдебната система. Имам чувството, че съм човек, който бе използван", обясни Красимир Георгиев.

В момента срещу него се води дело за лъжесвидетелстване. Прокуратурата твърди, че по време на разпитите при разследването за търговия с влияние в съдебната система, Красьо е отрекъл да познава магистрати.

В същото време бяха засечени телефонни контакти с над 30 души от съдебната система. С някои Георгиев е имал и лични срещи. Скандалът започна през юни миналата година, когато членът на ВСС Иван Колев даде гласност на слуха, че някой си Красьо от Плевен, който е "един черничък човек с ланци", се хвалел с възможностите си да пазарува гласове във ВСС. Спомената цена бе 200 000 евро за между 8 и 13 гласа.

Красимир Георгиев, който бе във ВСС с адвоката си, твърди, че не е излъгал пред прокуратурата. "Сега има съд, който трябва да прецени. Познавам хора, които впоследствие се оказаха магистрати. За други съм знаел, че са магистрати. Не знам да се плащат места в съдебната система", заяви той.

Красьо заяви, че неговият медиен образ е бил изграден от ВСС. "Все още ми е трудно да вляза в този образ. Както виждате, целият съм в черно (с черна риза и черен панталон, бел. авт.). Даже на солариум ходих, за да го докарам на Красьо Черния", заяви през смях Георгиев.

Той обеща след приключването на делото срещу него да излезе публично в "пълната си красота" и да разкаже какво знае. "Много скоро ще се разбере коя част от истината беше изкривена", коментира още Красьо.

При разплитането на скандала през изтеклите месеци стана ясно, че 27-годишният плевенчанин едва ли е нещо повече от "касичка" и "посредник", а истинските кукловоди са други. До ден днешен обаче разследването няма никакъв отговор на този въпрос.

Стоев, който сега е съдия в Софийския военно-окръжен съд, се яви пред ВСС заедно с дребен на вид човек, представен като Красимир Тодоров, за когото Стоев твърди, че му е "свидетел". Тодоров обясни, че е съдия в същия съд, където работи и Стоев. Така и не стана ясно какво точно трябва да каже този свидетел пред ВСС, а бившият член на съвета отказа всякакви коментари.

Стойко Стоев и Иван Димов бяха отстранени от ВСС заради връзките си с Красьо, но бяха върнати в системата. Стоев – като съдия в Софийския военно-окръжен съд, а Димов – в Окръжния съд на Сливен.

Последвалата проверка на разговорите на Красьо показа, че той е контактувал не само с магистрати, но и с политици, полицаи, шефове на държавни агенции, ректори на университети, бизнесмени. Чистка, под някаква форма, се състоя само в съдебната система. Въпреки обещанията през ноември да обяви кои полицаи са контактували с Красьо, вътрешният министър Цветан Цветанов все още не е направил това.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?