Кратка история на властта на ГЕРБ: Хегемония, завършила с признание за хаос

Кратка история на властта на ГЕРБ: Хегемония, завършила с признание за хаос

"Обирайте си думите, нека бъдем господари на изразите", заръча лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на съпартийците си миналия месец. Към днешна дата това пожелание изглежда като виц.

Първото силно изпълнение беше на новия "втори" в ГЕРБ Даниел Митов, който на същото това събитие бе избран за зам.-председател на Борисов. Преди седмица той обяви, че служебното правителство "заменя една корупционна схема с друга", което прозвуча като признание, че при управлението на Борисов са се прилагали именно такива схеми.

В четвъртък ГЕРБ обяви и новия си слоган за предстоящите избори, на които партията не само за пръв път може да се класира втора, но и да се прости окончателно с властта.

ГЕРБ реши да заложи на "Ред в хаоса", което звучи по-скоро като самопризнание, че след повече от десетилетие на власт, оставя страната в хаос.

Посланието звучи още по-неадекватно в новата реалност на безпрецедентните санкции за "значима корупция", наложени от САЩ срещу олигарсите Делян Пеевски, Васил Божков и още четирима българи. Въпросната "значима корупция" е станала факт при управлението на Борисов, а разкритията на служебното правителство всеки ден го потвърждават. Очевидно за ГЕРБ настоящата ситуация е "хаос" и обещава на избирателите да въдвори стария "ред".

Всъщност слоганите, които ГЕРБ е подбирала за предизборните си кампании през годините, добре илюстрират еволюцията на нейното управление.

Началото на една власт

През 2009 г. партията за пръв път печели властта в страната. Малко преди това, на евроизборите, слоганът е "Да докажем, че България може!". Тогава Борисов обяснява и какво значение е вложено в тези думи: "Десницата трябва да победи, за да докаже пред Европа, че България може да се справи с корупцията, че може да строи магистрали и може да си върне доверието на Брюксел".

Иронично през следващите 10 години ЕК атакува София с непрестанни критични и на моменти унищожителни доклади, в които неизменно констатира "липсата на резултати в битката с корупцията".

Това не можеше да съкруши волята на ГЕРБ да продължава по същия начин, приспивайки Брюксел с увещанията, че критиките са градивни и положителни и че в България имало само "усещане за корупция".

И така години наред, България не просто не се справи с корупцията, а бе завладяна от нея, както показаха и санкциите на САЩ по закона "Магнитски" – най-мащабните досега в историята му.

"София в добри ръце"

Да се върнем обаче в 2009 година, когато Борисов от кмет на София става премиер. Тогава в столицата трябва да се проведат предсрочни кметски избори. ГЕРБ издига Йорданка Фандъкова, а мотото ѝ е "София в добри ръце". И до днес Фандъкова продължава да е кмет на София, независимо от многобройните скандали – около некачествени ремонти, като този на "Граф Игнатиев" и ежегодните обещания за решаване на проблема с липсата на достатъчно места в детските градини, които обаче така и не стигат до изпълнение и се задълбочават. След всичко това, на последните избори, макар и парламентарни, за пръв път от началото на хегеномията на ГЕРБ, партията загуби в София.

"Градим България"

С "Градим България" ГЕРБ поиска президентството и местната власт в страната през 2011 година. През следващите години говоренето за магистрали и пътища се превърна в мантра на Борисов, която той използва на каквато и тема да говори, въпреки че самите ремонти редовно са скъпи и бавни, но за сметка на това калпави.

Асфалтът не случайно става фиксация на Борисов. Строежът на пътища и магистрали се превръща в утвърдена практика за непрозрачно усвояване на милиарди от парите на българските и европейските данъкоплатци. За целта се създават държавни мегаструктури като "Автомагистрали" и ДКК.

През 2013 г., след като Борисов е подал оставка преди края на първия си мандат, "за да няма капка кръв на асфалта", ГЕРБ отново заявява желанието си да управлява с обещанието "Имаме воля".Този слоган се оказа пророчески. Няколко години по-късно от ГЕРБ наистина си имаха "Воля" – партията на аптекарско-петролния бос Веселин Марешки, която се правеше на опозиция, но крепеше всеотдайно третия кабинет на Бойко Борисов.

"България няма време за губене"

За евроизборите през 2014 г. ГЕРБ, която по това време бе за кратко в опозиция, съобщи чрез слогана си, че "България няма време за губене". Тогава Румяна Бъчварова обясни, че едно от нещата, за които няма време за губене, е "да не спираме реформите". Реално обаче една от основните критики срещу управлението на ГЕРБ, особено в последните години, е липсата на реални реформи. И в момента Съдебната палата в София е е завардена от протестиращи с палатков лагер, които настояват за две неща – оставка на главния прокурор и съдебна реформа.

През 2014 година продължилото малко повече от година злополучно управление на БСП и ДПС с кабинета "Орешарски" приключи. И беше време за нови парламентарни избори, а ГЕРБ избра слогана "Стабилна България! Време е". Борисов се върна на власт и оттогава ГЕРБ започна да повтаря мантрата, че нейното управление значи стабилност. Опонентите им ги критикуваха, че това е стабилност на корупцията.

"Видими резултати"

С мотото "Видими резултати" ГЕРБ се яви на местните избори през 2015 г. и оттогава насам този израз все повече се ползва като нарицателно за гафовете, проблемите и безобразията, натворени от властта на ГЕРБ и на местно, и на национално ниво. Например такъв "видим резултат" беше новоремонтираният булевард във Варна, който се наводни след първия дъжд. Ако погледнем по-сериозно – през 2016 г. дойдоха и "видимите резултати" за Делян Пеевски. Дотогава той декларираше официално, че има скромен влог и един стар Опел, а след това обяви собствеността си на медии и започна да декларира милиони. И така докато предвидливо не напусна и политиката, и официалните си бизнеси, точно преди САЩ да го ударят със санкции за корупция.

"Работим в интерес на гражданите"

През 2016 г. ГЕРБ си избра за президентските избори слогана "Работим в интерес на гражданите", а за кандидат-президент - Цецка Цачева.

Гражданите обаче предпочетоха Румен Радев.

"Европа ни чува"

За евроизборите през 2019 г. ГЕРБ заложи на слогана "Европа ни чува", като в онзи период Борисов се беше отдал предимно на международни срещи, окрилен от приключилото европредседателство. И този слоган обаче се оказа пророчески. Европа чу и Борисов, и ГЕРБ, и протестиращите срещу тях година по-късно. През лятото на 2020 г. изтекоха компрометиращи записи с гласа на Борисов, които според две независими проверки са автентични (но не и според прокуратарата). И в тях Борисов поговори не само за председателя на парламента Цвета Караянчева, но и за европейски лидери:

"Просто Цвета да каже "аз съм проста кърджалийска ****" и "прост съм, мама му да ***"…, "прост съм и ми е лесно…Когато си прост е лесно. Аз сутринта три пъти на един му обяснявах, понеже съм прост и не знам английски, не съм разбрал това, което ми е казвал, правилно, и съм ги **** с 200. Едни чужденци, европейци, премиери. И са, като усетиха, че съм им го вкарал, аз съм се оправил, а те са затънали, и се обаждат да ми кажат защо съм ги ****. Викам, бе, не е с лошо. Прост съм. Нали английският ми е лош, всъщност аз мислех, че това искате, мама му ****, язък. Е, ама то… то се набутало вече в **** и си се такова. И си се върти даже".

Изтекоха и снимки от нощното шкафче в спалнята на Борисов, в което има пачки евро и ключета злато. И до момента той твърди, че са нагласени и снимани от "една прекрасна госпожа" , на която не казва името ѝ нарича я "Марта Хари".

"Повече за хората тук"

На местните избори през 2019 г. ГЕРБ се яви със слогана "Повече за хората тук". И това послание се оказа с двойно смислово дъно, защото напомни за всички скандали, свързани с хора около ГЕРБ - като започнем от "Ало, Ваньо" и Борисов, минем през "Кумгейт", "Суджукгейт" ,"Апартаментгейт" и завършим със записите и шкафчето.

И така след повече от десетилетие на власт, ГЕРБ стигна до изборите на 4 април 2021 г. Слоганът бе "Работа, работа, работа" в ръкописно изпълнение на самия Борисов.

Това вероятно са последните избори, на които Борисов е имал някаква надежда да се върне отново в Министерския съвет.

Споделяне

Още по темата

Още от Предсрочни избори

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?