„Краун Ейджънтс” остават, ще борят данъчните измами

„Краун Ейджънтс” остават, ще борят данъчните измами

Министърът на финансите Пламен Орешарски подписа в понеделник нов договор с британската консултантска компания „Краун Ейджънтс”, който е третият поред от 2002 г. насам. От британска страна под документа подпис е положил програмният директор на компанията Браян Банс.

Този път договорът е за година и половина – до края на 2008 г. – и компанията ще има чисто консултантски функции в областта на администрирането на данъчните приходи и за 18-месечните си услуги ще получи 3.9 паунда.

Според разпространеното съобщение „целта на договора е да се отговори на новите предизвикателства пред приходните администрации, свързани с членството на България в ЕС, в частност, влизането на България в общия пазар и рисковете, свързани с изпълнението на приходната част на бюджета”.

На практика експертите на „Краун Ейджънтс” ще бъдат ангажирани да съветват звената на приходната администрация как да предотвратяват и да откриват данъчните измами, свързани с отваряне на границите ни след като страната влезе в ЕС. Основната опасност е от схемите за източването на ДДС и укриването на приходи.

Според договора от компанията ще работят постоянно 10 експерти, а по отделни задачи ще има и доплънителни, ангажирани краткосрочно. Експертите ще изготвят месечни доклади и тримесечни обобщени отчети по изпълнението на поетите ангажименти.   

Подписването на новия договор с „Краун Ейджънтс” не е изненада, още повече, че за подготовката на подобен контракт се говори още от зимата, но в условно наклонение. В края на 2006 г. изтече вторият договор с консултантите, които бяха наети да подпомогнат митниците в преструктурирането и повишаването на ефективността им. От началото на тази година обаче „Краун” останаха в страната и по всичко изглеждаше, че ще има нов договор.  

Първият контракт бе подписан през 2002 г. от тогавашния министър на финансите Милен Велчев. Сключването му, което стана на тъмно и без обществена поръчка, предизвика негативни реакции сред политическите сили, а упоритият отказ на министър Велчев да предостави съдържанието на договора, който бил секретен, раздразни силно обществеността, още повече, че от хазната бяха платени над 10 млн. паунда на експертите, без да се знае какъв ще е ефектът от тях. Едва след продължителен натиск договорът бе публикуван, но без частите, които се отнасяли до „националната сигурност”.

Сред яростните критици на договора бе и сегашният министър на финансите Пламен Орешарски, който след като застана на поста на предшественика си, смекчи тона и дори сключи нов договор.

Споделяне

Още от Бизнес