"Краун Ейджънтс" с нов доклад от дейността си в приходните ведомства

Британската консултантска компания "Краун Ейджънтс" е представила в Министерството на финансите поредния си тримесечен доклад от дейността на програмата си по съветване и обучение на служителите от НАП и митниците с цел подобряване на събираемостта на приходите, съобщиха от министерството във вторник.

Подробности от доклада не се съобщават, но се казва, че и тази година служителите от компанията продължават работата си по специализираните обучения на данъчни и митничари в разкриването на финансови измами.

Според съобщението "Краун Ейджънтс" са подпомогнали мобилните митнически групи при провеждането на операции на граничните пунктове Лесово, Гюешево, Калотина, Капитан Андреево и Варна.

Практическа помощ е била осигурена и за служителите на НАП, участващи в зимната кампания по спазване на данъчното законодателство, която се провежда в ски курортите.

От началото на 2010 г. до момента "Краун Ейджънтс" са изготвили за НАП четири специализирани доклада за проведени обучения, операции по проверка на супермаркети в София и Пловдив, пилотната инициатива за контрол на ДДС регистрациите и за подобряване на информационните технологии в агенцията.

Изпълнението на Програмата на "Краун Ейджънтс" за модернизация на българската финансова администрация е било разгледано на две заседания на високо равнище, проведени през февруари - Съвета за управление на програмата към МФ и по-широкия така наречен Комитет на заинтересованите страни.

В момента тече поредният договор на Министерството на финансите с британския консултант за подпомагане със съвети на приходните ведомства - НАП и агенция "Митници". Договорът бе подписан от предишния финансов министър Пламен Орешарски в началото на януари миналата година и е с продължителност година и половина - до юни 2010 г. Цената на услугата на консултантите по този договор е 3.9 млн. британски лири.

След като встъпи в длъжност новият министър на финансите Симеон Дянков разсекрети два от четирите договора с "Краун Ейджънтс", първият от който бе сключен през 2001 г. от тогавашния финансов министър Милен Велчев. От договорите стана ясно, че са били предвидени клаузи, поставящи в неизгодно положение българската страна при неизпълнение на някои от задълженията ѝ.

Докладите обаче за свършената работа, които са били представяни от консултантската компания на Министерството на финансите, не са огласявани, той като съдържали информация, отнасяща се до националната сигурност на страната.

Споделяне

Още от Бизнес