"Краун Ейджънтс" са получили за услугите си в България 90 млн. лева

"Краун Ейджънтс" са получили за услугите си в България 90 млн. лева

Британската компания "Краун Ейджънтс" е получила близо 90 млн. лева за консултантската си дейност в България от 2002 до 2010 година. Това съобщи финансовият министър Симеон Дянков по време на парламентарния контрол в петък.

Министърът потвърди, че няма да сключва нов договор с консултантите, след като сегашният им изтича в края на юни.

"Трудно е да се каже дали платените пари отговарят на свършената работа", заяви Дянков.

Въпреки намеренията му за повече прозрачност в дейността на финансовото министерство по време на предшествениците му, както и по негово време, докладите на британската компания по възложените ѝ по първите договори задачи не бяха публикувани поради съдържащата се в тях класифицирана информация.

Твърди се, че британците са били напълно наясно с контрабандните схеми и крещящите слабости на българските митници, но докладите им са били слагани в чекмеджетата.

Министър Дянков разпореди да бъдат публикувани договорите с ″Краун Ейджънтс″, сключени както по времето на предшественика му Пламен Орешарски, така и първия договор и продължението му от времето на Милен Велчев. От договорите стана видно, че те изобилстват от клаузи, ангажиращи българската страна много повече, отколкото консултантите.

Самото влизане на британците в българските митници бе посрещнато силно негативно от тогавашната опозиция на правителството на Симеон Сакскобургготски. Особено силно срещу консултантите скачаше левицата, която тихомълком смени позицията си, когато дойде на власт, а финансовият министър Пламен Орешарски ″забрави″, че преди това е бил пръв опонент на договор с ″Краун Ейджънтс″.

В петък министър Дянков мотивира намерението да не продължи договореностите с консултантската компания с мотива, че министерството му трябва да направи допълнителни спестявания от 20%. ″Тези 20% трябва да дойдат отнякъде. Оттук нататък определено тези пари да се плащат, за мен няма икономически смисъл, затова няма да ги плащам”, каза министърът.

Споделяне
Още от България