"Краун Ейджънтс" са получили за услугите си в България 90 млн. лева

"Краун Ейджънтс" са получили за услугите си в България 90 млн. лева

Британската компания "Краун Ейджънтс" е получила близо 90 млн. лева за консултантската си дейност в България от 2002 до 2010 година. Това съобщи финансовият министър Симеон Дянков по време на парламентарния контрол в петък.

Министърът потвърди, че няма да сключва нов договор с консултантите, след като сегашният им изтича в края на юни.

"Трудно е да се каже дали платените пари отговарят на свършената работа", заяви Дянков.

Въпреки намеренията му за повече прозрачност в дейността на финансовото министерство по време на предшествениците му, както и по негово време, докладите на британската компания по възложените ѝ по първите договори задачи не бяха публикувани поради съдържащата се в тях класифицирана информация.

Твърди се, че британците са били напълно наясно с контрабандните схеми и крещящите слабости на българските митници, но докладите им са били слагани в чекмеджетата.

Министър Дянков разпореди да бъдат публикувани договорите с ″Краун Ейджънтс″, сключени както по времето на предшественика му Пламен Орешарски, така и първия договор и продължението му от времето на Милен Велчев. От договорите стана видно, че те изобилстват от клаузи, ангажиращи българската страна много повече, отколкото консултантите.

Самото влизане на британците в българските митници бе посрещнато силно негативно от тогавашната опозиция на правителството на Симеон Сакскобургготски. Особено силно срещу консултантите скачаше левицата, която тихомълком смени позицията си, когато дойде на власт, а финансовият министър Пламен Орешарски ″забрави″, че преди това е бил пръв опонент на договор с ″Краун Ейджънтс″.

В петък министър Дянков мотивира намерението да не продължи договореностите с консултантската компания с мотива, че министерството му трябва да направи допълнителни спестявания от 20%. ″Тези 20% трябва да дойдат отнякъде. Оттук нататък определено тези пари да се плащат, за мен няма икономически смисъл, затова няма да ги плащам”, каза министърът.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?